•• ESF MAGAZINE ••

Archive for april 2010

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.
Draw second semi

Deelnemende land: NEDERLAND
Deelnemende artiest(en): Sieneke
Compositie: ‘Ik Ben Verliefd – Sha-La-Lie’
Taal: Nederlands
Componist(en): Pierre Kartner
Tekst: Pierre Kartner
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 9 in de tweede halve finale op donderdag 27 mei
Top 10 plaatsen finale: 1e in 1957, 9e in 1958, 1e in 1959, 10e in 1961, 10e in 1964, 1e in 1969, 7e in 1970, 6e in 1971, 4e in 1972, 3e in 1974, 1e in 1975, 9e in 1976, 5e in 1980, 9e in 1981, 7e in 1983, 5e in 1987, 9e in 1988, 9e in 1992, 6e in 1993, 7e in 1996, 4e in 1998, 8e in 1999
Feitjes: Van alle landen in Noord- en West-Europa is Nederland het enige land dat na 1999 niet meer een top 10 klassering wist te behalen. Dat is een zorgwekkend feit, want het draagvlak voor het songfestival in eigen land wordt inmiddels kunstmatig in stand gehouden door een weinig pro-actief en serieus selectiebeleid betreffende componisten en composities. En dan te bedenken dat Nederland als één van de ‘founding fathers’ toch al 4x het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. De laatste keer was in 1975, toen Nederland als eerste land met het huidige puntensysteem won. Toch werd ‘Ding-A-Dong’ gezien als een logisch vervolg op ‘Waterloo’ en stond daarom altijd wat in de schaduw van dit legendarische ABBA-nummer. De laatste keer dat we nog aan de overwinning mochten ruiken was in 1998, toen zelfs wijlen Willem van Beusekom flink opgewonden werd van de puntentelling.  
Video:

Dennis van Eersel: De grote vrees is dat mensen in het buitenland de Nederlandse inzending gaan zien als een carnavalsinzending. En vorig jaar is wel gebleken dat zelfs de televoters het wel hebben gehad met het ‘voor lul’ zetten van het songfestival, laat staan de teruggekeerde juries. ‘Wij’ Nederlanders weten dat Sha-La-Lie serieus bedoeld is, omdat ‘wij’ bekend zijn met het piraten-genre. Ik vrees dat ‘wij’ Nederlanders ook de enigen zijn die dit gaan begrijpen…

Het begint op het songfestival altijd met het hebben van een goed lied. Groot was dan ook mijn verbazing toen de demo van Pierre Kartner’s lied uit kwam. De beste man liet zelf in een interview ook weten ‘het niet zijn beste liedje ooit te vinden’. Die uitspraak zegt natuurlijk al voldoende, dan moet je dus een ander lied componeren. Want als er een zwak lied gekozen is, dan is alles wat er daarna nog gedaan wordt slechts een lastige inhaalrace. Orgels op het podium? Tot leven komende houten poppen? Welke jurk doet Sieneke aan? Het is eigenlijk niet eens zo relevant meer. Het gebrek aan uitstraling van Sieneke, die erg onwennig met het publiek en de camera’s omgaat, is nog wél relevant. Dat verkleint de kansen van Nederland nog meer.

Om eerlijk te zijn gun ik Sieneke al die negativiteit eigenlijk niet. Het is een jong en misschien nog wat naïef meisje. Ik denk dat zij het ook goed gaat doen in de toekomst bij de diverse muziekfeesten op het plein en de piratenfestivals in het oosten des lands. Sterker nog, daar zou ze zelfs tot de betere artiesten kunnen behoren. Maar op het songfestival, eigenlijk de Olympische Spelen der muziekfestivals, moet je geen onervaren meisje met nul ervaring voor de leeuwen gooien. Dat is vragen om een laatste plaats en misschien zelfs wel onethisch te noemen van de organiserende omroep richting de toekomst van een artiest in spé.

Beoordeling compositie: 3,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 2,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 15%
Kans op winst 2e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 20%

 

Gert Waterink: Na twee topinzendingen uit respectievelijk Azerbeidzjan en Oekraïne en na die gigantische uithaal van Alyosha, is daar ineens Sieneke uit Noord-Brabant. Wat moet ik nu nog vertellen over de veelbesproken Nederlandse inzending van dit jaar.

Laat ik gewoon beginnen met een vraag die in de toekomst dé leidraad moet gaan worden voor draagvlakverbetering van het songfestival in Nederland: Gaan we met dit lied de top 10 van de finale halen? Absoluut niet.

Er is mij al te vaak door anderen ingefluisterd om eerst maar eens af te wachten. Maar we wachten al 11 jaar op succes. En die 11 jaar durende neerwaartse spiraal houdt pas op als de mensen achter de inzending doordacht én serieus op zoek gaan naar een nummer dat niet kapot gecoverd hoeft te worden omdat het van zichzelf ouderwets is; een nummer dat écht doodgegooid kan worden met 10-en en 12-en.

Ik wens Sieneke succes. Laat voor haar die tweede halve finale maar voelen als dé grote finale. Maar de tv-kijker in Nederland koopt daar straks niks voor en duidt ook Oslo 2010 aan als een ‘wanfestijn’; een ‘oostblok-kermis’. Het doet mij nu al pijn.

Beoordeling compositie: 2,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 3,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 20%
Kans op winst 2e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 40%

Zo oud als en levendig als het Songfestival vandaag de dag is, zo jong en enthousiast is Marga Bult. Beider wieg stond in 1956 aan de start van mooie carrières. Zaterdagavond 24 april kruisten beide paden zich voor de zoveelste keer. Marga hees zich voor de gelegenheid in haar jurk uit 1987 om tijdens Eurovision in Concert nog één keertje als Marcha “Rechtop in de wind” te zingen. •• ESF MAGAZINE •• was erbij en mocht de charmante en allerhartelijkste presentatrice van het evenement interviewen. Door: Erik Bolks

Marga, vanavond stond je samen met Cornald Maas wederom Eurovision in Concert te presenteren. Vorig jaar waren jullie een gouden koppel. Vanwaar jouw betrokkenheid bij Eurovision in Concert?
‘Ja, wat weet hij een boel he? Jullie fans weten elk detail van het Songfestival, ik vind dat echt geweldig. Eurovision in Concert is een super goed initiatief om het Songfestival in Nederland weer eens positief op de kaart te zetten…. Lees de rest van dit artikel »

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.
Draw second semi

Deelnemende land: OEKRAÏNE
Deelnemende artiest(en): Alyosha
Compositie: ‘Sweet People’
Taal: Engels
Componist(en):  Olena Kucher, Borys Kukoba & Vadim Lisitsa
Tekst:  Olena Kucher
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 8 in de tweede halve finale op donderdag 27 mei
Top 10 plaatsen finale: 1e in 2004, 7e in 2006, 2e in 2007, 2e in 2008
Feitjes: Oekraïne is één van de grootste landen uit Oost Europa en timmert aardig aan de weg. Het land heeft het vizier duidelijk op West Europa gericht en kon dat laten zien door het songfestival en het junior songfestival te organiseren en over twee jaar mag het land zelfs het EK voetbal samen met Polen in goede banen leiden. Oekraïne wilde aanvankelijk graag lid worden van de Europese Unie, maar met de nieuwe gekozen pro-Russische president kan dit nog lastig worden. Op het songfestival is Oekraïne extreem succesvol. Na het debuut in 2003 werd altijd de finale gehaald en er werd al drie keer eremetaal gewonnen.
Video:

Dennis van Eersel: Alyosha is een échte rockchick met een erg krachtige stem! Het mooie aan haar lied ‘Sweet People’ is ook dat kledingkeuze en allerhande bijzaken naar de achtergrond worden verdreven. Er zit zo’n krachtige boodschap in het lied, dat gaat absoluut binnenkomen bij de kijkers en juries.

Ik schrijf bewust niets over de rommelige selectieprocedure van Alyosha, die op het laatste moment Vasyl Lazarovich kwam vervangen. Straks in mei weet het merendeel van de kijker hier ook niets van en die zullen de prestatie van Alyosha gewoon op zichzelf beoordelen. Daarom doe ik dat dus ook alvast, zonder kinnesinne naar de wijze van selectie.

‘Sweet People’ doet mij qua compositie denken aan sommige werken uit de Symphony and Metallica reeks. Mooie instrumentale stukken erin, die door sommigen als ‘saai’ worden omschreven. Ik ben het daar totaal mee oneens want het lied boeit mij van de eerste tot de laatste seconde, mede door de top-performance van Alyosha. Al denk ik wel dat een nummer in dit genre het erg moeilijk heeft om het festival uiteindelijk te winnen, een finaleplek lijkt toch wel het minst haalbare.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst 2e halve finale: 5%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 0%

 

Gert Waterink: De preselectie in Oekraïne maakte dit jaar duidelijk dat niet alleen Nederland er een soepzooi van kan maken. Het één en ander had te maken met de flinke kostenoverschrijdingen van het Junior Eurovisie Songfestival in Kiev én het aanstellen van een hele rits nieuwe omroepmensen binnen de NTU als gevolg van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Helaas volgt Oekraïne daarmee ook de voetsporen van buurland Wit-Rusland. 

Maar vooruitblikken betekent ook dat het in wezen weinig uitmaakt hoe het format van de preselectie er uit zal zien. Uiteindelijk draait het om het lied en die is bij Oekraïne, ondanks al het gesteggel, wederom uitstekend. Zangeres Alyosha vertolkt een stevige rockballad die weliswaar redelijk simpel is, maar dankzij haar zeer krachtige uitstraling en haar stemgeluid met Anouk-achtige uithalen de Telenor Arena absoluut plat kan krijgen. Een flinke windmachine erbij en het totaalplaatje a la Within Temptation is compleet.

Had de TROS maar meer middelen ingezet om Anouk te contracteren. Nu doet een ander land dat al min of meer en dat is vooral voor ons dit jaar jammer. Want reken maar dat dit een verrassing kan gaan worden. Dit gaat met glans naar de finale.

Beoordeling compositie: 8,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 9,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 80%
Kans op winst 2e halve finale: 30%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 0%

Zojuist hebben de organiserende omroep NRK en de Eurovision Broadcasting Union het volledige repetitieschema bekend gemaakt voor het 55e Eurovisie Songfestival in Oslo. Dus wat ons betreft kan het live bloggen van de repetities beginnen!

Er zijn dit jaar weinig veranderingen in de opzet van het repetitieschema. Enig nieuwigheidje is dit jaar de afschaffing van de toch wel tijdrovende persconferenties na de eerste set van repetities. Pas nadat elk land voor de 2e keer moet repeteren, vinden er persconferenties plaats. De al geplaatste finalisten, Spanje, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje werken wel complete persconferenties af.

De delegaties uit de eerste halve finale komen zaterdag 15 mei al aan in Oslo en worden meteen de dag daarna in de Telenor Arena verwacht voor hun eerste repetities. Zo moet de Belgische deelnemer Tom Dice al om 10:10 uur ’s morgens het, kleinere, podium op. De Nederlandse deelnemer Sieneke moet voor het eerst repeteren op woensdagochtend 19 mei om 9:30 uur. Dit is het volledige repetitieschema:

Lees de rest van dit artikel »

Het songfestival van 2010 moet nog gehouden worden, maar als één van de eerste landen maakt België al de selectiemethode voor 2011 bekend. Volgend jaar mogen de Walen weer kiezen voor België en de RTBF gaat een internetzoektocht op touw zetten.

De omroep gaat samenwerken met AKAMUSIC, een Belgische platenfirma. Via hun forum kunnen artiesten hun muziek laten horen, maar een belangrijke voorwaarde om naar de tweede ronde door te gaan is dat zij een investeringsbudget van 20.000 euro bij elkaar sprokkelen. Hoe de kandidaat dat geld bij elkaar krijgt is niet van belang, het geld mag van buitenlandse en binnenlandse investeerders komen. De kandidaten moeten zelf wel de Belgische nationaliteit hebben. Als iemand heeft geïnvesteerd in een artiest, die uiteindelijk geen 20.000 euro bij elkaar heeft gekregen krijgen de investeerders hun geld terug.

Artiesten hebben tot 30 september om een bijdrage in te sturen. De selectieprocedure is gebaseerd op het concept van ‘My major company’, waaruit de zanger Grégoire met heel veel succes opgestaan is.

Bron: www.eurovision-info.net / www.eurosong.be

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.
Draw second semi

Deelnemende land: AZERBEIDZJAN
Deelnemende artiest(en): Safura
Compositie: ‘Drip Drop’
Taal: Engels
Componist(en): Anders Bagge, Stefan Örn
Tekst: Sandra Bjurman
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 7 in de tweede halve finale op donderdag 27 mei
Top 10 plaatsen finale: 8e in 2008, 3e in 2009
Feitjes: Azerbeidzjan doet pas voor de derde keer mee aan het Eurovisie Songfestival, maar behaalde in haar eerste twee pogingen wel een mooie 8ste en een fraaie 3de plaats. Toch is er niet alleen positiviteit vanuit het Oosterse land. De EBU startte in augustus 2009 een onderzoek naar aanleiding van berichten dat Azerbeidzjanen die voor Armenië stemden zijn ondervraagd. In totaal stemden 43 mensen op Jan Jan van Inga & Anush. De stemmers werd verzocht tekst en uitleg te komen geven op het Ministerie van Nationale Veiligheid over de redenen waarom zij op de Armeense bijdrage hebben gestemd. Schandalige praktijken die compleet ingaan tegen het idee achter het festival. Van een schorsing kwam het niet en dus mag Azerbeidzjan ook dit jaar weer meedoen.
Video:

Dennis van Eersel: Eén van de meest moderne nummers van dit jaar komt uit Azerbeidzjan. Een powerballad anno 2010, die op het lijf geschreven is van een type Beyoncé. Nou kan Safura (nog) niet tippen aan Beyoncé, maar ze doet goed haar best en kan een aardige noot meezingen. Dat bleek overigens niet uit haar optreden bij de nationale finale van Oekraïne, die hierboven te zien is. Daarom wil ik ook deze akoestische sessie van Safura aanraden, om aan de twijfels over haar zangkwaliteiten een einde te maken.

Wellicht moeten de Azeri’s tegen het einde van het nummer er meer voor zorgen dat er ‘iets’ gebeurd op het podium. Anders bestaat het risico dat het nummer een beetje teveel blijft doorzeuren en de interesse van de kijker afneemt. Maar dit is zoeken naar negatieve punten bij ‘Drip Drop’, want die zijn er niet veel. 

De Safura uit het bovenstaande optreden in Oekraïne zou het moeilijk kúnnen krijgen. Ik denk en hoop echter dat wij de Safura krijgen te horen bij de akoestische sessie in de huiskamer. Want dat nachtegaaltje, mét een hypermodern nummer, staat garant voor een plek in de top-5. Van de finale op zaterdag 29 mei welteverstaan.

Beoordeling compositie: 8,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 7,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 85%
Kans op winst 2e halve finale: 10%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 0%

 

Gert Waterink: Vorig jaar mocht Azerbeidzjan al een beetje aan de overwinning ruiken. Hun bronzen medaille bracht veel trots mee terug naar Baku. En ook dit jaar wordt weer alles uit de kast gehaald voor het groentje onder de songfestivaldeelnemers. Zo mag choreograaf Jaquel Knight, die ook al wat jaren Beyoncé Knowles onder haar hoede neemt, zangeres Safura helpen.

En het is precies het nummer ‘Drip Drop’ dat ook veel overeenkomsten vertoont met moderne R&B ballads zoals die van Beyoncé en de Russische winnaar uit 2008. ‘Drip Drop’ is modern, kabbelt rustig voort naar een climax, maar heeft toch een lekkere beat en is daarom helemaal van deze tijd. Tegelijkertijd doet Safura’s stemgeluid mij denken aan dat van Nelly Furtado, al vind ik wel dat Safura nog flink zal moeten repeteren met haar stem.

Jaquel Knight zal straks vooral de dansers flink instrueren, om al die zuiver synchrone danspassen op elkaar af te stemmen. Maar uiteindelijk denk ik dat het visuele plaatje straks appetijtelijk genoeg zal zijn voor jong en oud, voor juryleden en televoters, om Azerbeidzjan wederom hoog te laten eindigen. Of het in de finale dan de top 5 gaat halen, hangt écht af van Safura’s stem en haar overtuigingskracht.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 9,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst 2e halve finale: 35%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 0%

Niet alleen ESF Magazine is druk bezig met voorbeschouwingen van de 39 deelnemende landen. Ook op andere websites wordt er al druk gespeculeerd over de kanshebbers voor winst, een finaleplek of die beruchte laatste plaats. En dat doen niet alleen de onbekende fans, maar ook enkele beroemdheden uit de muziekwereld.

Niemand minder dan de frontman van de Zweedse groep Alcazar geeft ook kritisch commentaar op de liedjes van dit jaar. Andreas Lundstedt heeft met Alcazar in het verleden enkele grote hits gescoord. ‘Crying At The Discotheque’, van hun debuutalbum “Casino”, wist in Nederland in 2001 moeiteloos de Mega Top 100 te halen. Een klein jaar later werd ook ‘Sexual Guarantee’ hier een hitje. Maar via Melodifestivalen wist Alcazar nochtans niet het Eurovisie Songfestival te bereiken. Ook dit jaar niet.

De glorietijden van Alcazar zijn dan ook voorbij, maar dat neemt niet weg dat ook Andreas Lundstedt een grote fan is van het festival. En ook in zijn voorbeschouwingen is hij dit jaar kritisch. Zo schreef hij het volgende over Nederland en België:

Over België: “I love Tom Dice’s voice. I love his guitar. There is a very nice falsetto part in the refrain. All in all there is not so much more to say about this entry, except that It’s a very pretty song and I want to hear it again.”

Over Nederland: “I don’t get it. I don’t get it at all. Maybe if I was 65 years old and loved to go out dancing jitterbug. But isn’t Sieneke 17 years old? Do 17 years young girls listen to this kind of music? Maybe they do. But I’m lost. This is back to 1985 when Bobbysocks won with “La de swinge”. It was fun then. Now it’s just… tacky.”

Wat vinden jullie tot dusver van de inzendingen? Laat je reactie achter in onze Glazen Bol-reeks. Voor alle andere voorbeschouwingen van Andreas Lundstedt, ga naar de website van onze collega’s van Oikotimes.

Al enkele jaren ben ik een fervent tegenstander van de steeds luider wordende roep om de taalregel terug te krijgen op het songfestival. Vooral een select groepje fans uit Nederland en Vlaanderen smeken om de herinvoering van de plicht om op het festival in de eigen taal te zingen. Een volstrekt onnodige oproep, in mijn ogen. Door: Dennis van Eersel

Het is misschien wel logisch dat juist in Nederland en België (vanaf nu: Vlaanderen) de roep om een terugkeer van de taalregel het hardst is. Van alle deelnemende landen, sinds de regel werd afgeschaft in 1999, zijn Nederland en Vlaanderen één van de weinige landen die nooit meer iets in de eigen taal hebben gezongen. Tot dit jaar dan, want de Nederlandse inzending van 2010 is in het Nederlands.

Van alle deelnemende landen sinds 1999 hebben alleen Zweden, Denemarken, IJsland, Georgië en Wit-Rusland nooit meer in de eigen taal gezongen. Slechts vijf landen, van de 43 die sindsdien hebben meegedaan. Eigenlijk geven deze statistieken al aan dat de roep om herinvoering van de taalregel een overbodige is. De meeste deelnemende landen hebben al gedaan aan zelfregulering en aan de wens van deze fans ruimschoots voldaan.

Eigenlijk heb ik daarmee reeds vastgesteld dat de herinvoering van de taalregel niet nodig is, maar er zijn ook inhoudelijke argumenten om het idee van tafel te vegen. Het moge bekend zijn dat hoe meer regels je aan artiesten, musici, componisten en ander soort kunstenaars oplegt, hoe meer impact dit zal hebben op hun creativiteit. Een artiest moet je niet inperken, die moet je laten doen waar hij goed in is. Dus zonder teveel regels op te leggen, de artiest een puur eigen product laten maken. De regel dat een lied slechts 3 minuten mag duren geeft al genoeg ‘Eurovision-kader’ om bepaalde muzikanten af te schrikken. Nog meer regels zorgt voor (nog) minder diversiteit en creativiteit.

En één van de mooiste dingen aan het huidige songfestival vind ik nu juist die diversiteit aan muziekstijlen, die we hebben kunnen horen. Van pop, rock, folk, rap, grunting en jazz tot aan blues, hardrock, gospel, country, polka en a-capella. Ik vind het oprecht allemaal prachtig en hou van al die verschillende soorten muziek. 

Laatst had ik een discussie met een collega, die ook beweert open te staan voor ‘alle muziek’. Maar amper een kwartier later deed hij de uitspraak doet ‘niet zoveel te hebben met die muziek’, toen het over het songfestival ging. Dat blijft een beetje krom in mijn ogen. Laten we het houden op onwetendheid.

Die diversiteit in muziekstijlen is ook de reden waarom ik eveneens tegen de herinovering van het live orkest ben. Natuurlijk heeft het zijn charme en sommige nummers van de laatste jaren zouden perfect hebben geklonken met een orkest erbij. Máár er zijn ook nummers die zich niet lenen voor een orkestratie. Daarnaast doen er tegenwoordig veel landen mee, die niet de financiën en de kunde hebben om een goed orkest aan te trekken. Stel je voor dat één van die landen zou winnen! Een slecht orkest kan een nummer ook om zeep helpen, net als met Griekenland in 1991. Als dat weer zou gebeuren verkies ik een kwalitatief goede opname boven de nostalgische charme van het orkest.

Ik denk dat de roep om de terugkeer van het orkest en de herinvoering van de taalregel er vooral één is van mensen met een romantische blik op het verleden en een ietwat zure minachting hebben voor het heden. Kijk eens wat oude festivals in zijn geheel terug, ook daar zaten wat draken van inzendingen bij. Stel jezelf écht open voor alle stijlen van muziek, die tegenwoordig op het songfestival te horen zijn. Probeer door bijzaken zoals de taalkeuze heen te luisteren. Dan zal je zien en horen, vroeger was écht niet alles beter.

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.
Draw second semi

Deelnemende land: ZWEDEN
Deelnemende artiest(en): Anna Bergendahl
Compositie: ‘This Is My Life’
Taal: Engels
Componist(en): Bobby Ljunggren
Tekst: Kristian Lagerström
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 6 in de tweede halve finale op donderdag 27 mei
Top 10 plaatsen finale: 4e in 1958, 9e in 1959, 10e in 1960, 7e in 1962, 10e in 1965, 2e in 1966, 8e in 1967, 5e in 1968, 9e in 1969, 6e in 1971, 5e in 1973, 1e in 1974, 8e in 1975, 10e in 1980, 10e in 1981, 8e in 1982, 3e in 1983, 1e in 1984, 3e in 1985, 5e iun 1986, 4e in 1989, 1e in 1991, 7e in 1993, 3e in 1995, 3e in 1996, 10e in 1998, 1e in 1999, 7e in 2000, 5e in 2001, 8e in 2002, 5e in 2003, 5e in 2004, 5e in 2006  
Feitjes: Zweden is één van de meest succesvolle landen op het Eurovisie Songfestival en doet in 2010 voor de 50ste keer mee. Zelfs in de recente jaren heeft Zweden nog altijd succes, want het land is er sinds de invoering van de halve finales in 2004 altijd bij geweest in de finale. In de laatste tien jaar leverde dat maar liefst vier keer een vijfde plaats op. Sinds de winst van ABBA in 1974 kennen wij Zweden op het songfestival vooral van de vrolijke popliedjes, ook wel ‘Zweedse schlagers’ genoemd. Vernieuwend is Zweden niet te noemen, maar de nummers weten de juries en televoters doorgaans wel tot het geven van veel punten aan te zetten. 
Video:

Dennis van Eersel: Laat ik voorop stellen dat ik er moeite mee heb om de Zweedse inzending van dit jaar objectief te benaderen, met oog op het inschatten van haar kansen. Persoonlijk vind ik het nummer nog wel aardig, maar de zang van Anna Bergendahl vind ik verschrikkelijk. Ik heb het niet zo op de country-vibratie in haar stem. Vaak gebruiken zangeressen dit om te verbloemen dat ze eigenlijk niet zo goed kunnen zingen. Het doet mij denken aan de schapen in Midden-Delfland. Niks mis mee, maar op het songfestival hoef ik ze niet te horen…

Dat gezegd hebbende denk ik dat ‘This Is My Life’ wel aanspreekt bij een groter publiek. Het plaatje in de volle arena bij het Zweedse Melodifestivalen was natuurlijk erg mooi. Het werd simpel gebracht; een meisje alleen met een gitaar op het podium, precies zoals het bij dit lied hoort te zijn. De compositie van Bobby Ljunggren is dan ook alleraardigst, als je tenminste open staat voor verschillende muziekstijlen. Ik kan het in ieder geval wel waarderen dat er een country-achtig nummer bij zit dit jaar, ook al is het niet mijn ding. Ik denk dat het nog weleens hoger zou kunnen eindigen dan ik (en wellicht menig ander?) zou willen.

Ik denk wel dat Zweden een risico neemt met deze inzending, want bij een slechte performance kan het ook flink onderuit gaan. Zweden kán een van de juryfavorieten worden, maar ik vind het twijfelachtig. Een jurylid gaat Zweden echt niet belonen, alleen maar omdat het een rustig liedje heeft. Juries kunnen ook voor uptempo gaan. Ik vind ‘This Is My Life’ een degelijke borderline-qualifier. Het zal dus net wél, of net niét de finale halen. Ik denk van wel, maar ik hoop van niet.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst 2e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 0%

 

Gert Waterink: Collega Erik Bolks is ervan overtuigd: Zweden gaat én zeer goed scoren in deze halve finale én dan in de finale minstens in de top 10 eindigen. Er is misschien wat voor te zeggen, want eindelijk gaat ook Zweden eens op de rustige toer. Want willen we Zweden nog eens terugzien met een rustig ballade of andersoortig low-tempo song, dan moeten we helemaal teruggaan naar de jaren ’90 (1995, 1996, 1998). Want de daaropvolgende jaren ’00 zaten vol met Zweedse schlagers barstens vol show en toch ook al wat mislukkingen. Daarom is zangeres Anna Bergendahl en het lied ‘This Is My Life’ zo’n welkome verademing. Het liedje is puur, heeft country-invloeden en doet me in de verste denken aan nummers van ‘The Kelly Family’.

Toch is het jammer dat Zweden dit jaar weer op de wip zit van kwalificatie. Hoe komt dat? In het rustige genre is dit Eurovisie Songfestival dit jaar kwalitatief gezien erg goed. Landen als België, Wit-Rusland, Cyprus, Ierland, Georgië en Noorwegen vind ik dit jaar meer power hebben. Dat komt door verschillende factoren, zoals uitstraling, stem, melodie en dus ook het gehele totaalplaatje. Dat zit bij deze net genoemde landen tot dusver wat beter in elkaar. Ook het lied blijft bij Zweden toch ietwat ‘forgettable’ door een wat vlakke melodie.

Verder heb ik ook bij ‘This Is My Life’ het gevoel dat men in de Zweedse studio’s weer teveel heeft gemixt aan het nummer. Tot dusver denk ik dat het een borderline qualifier is. Ook omdat er na Zweden nog zoveel betere nummers komen. Om positief af te sluiten: Het totaalplaatje is wel goed.  

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst 2e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 0%

De VRT heeft de regie dit jaar stevig in handen en is al erg vroeg met de NRK in conclaaf gegaan over de staging van het totaalplaatje. Zo mag Tom Dice straks in Oslo beschikken over een eigen, kleiner podiumpje om het geheel nog wat intiemer over te laten komen.

In wezen betreft het de verhoging vanwaar de presentatoren straks hun werk gaan doen. De twee backings, Matyas Blanckaert en Jim Cool, gaan de extra hoge noten doen vanaf het grotere podium. Dus zij worden niet gefilmd.

Tot dusver heeft alleen de Belgische delegatie een verzoek ingediend om de intimiteit op deze manier op te zoeken. Of Georgië en Cyprus, die ook een rustig intiem nummer brengen, hetzelfde gaan doen, is nog even de vraag. Wel is de NRK niet erg scheutig met dit soort verzoeken. Wellicht een idee voor toekomstige festivals? Een main stage en een intiemer podium?


•• ESF MAGAZINE ••

Jóúw dagelijkse online songfestival-magazine, met daarin:
  • Algemeen songfestivalnieuws
  • Opinieartikelen
  • Live blogs
  • Columns
  • Interviews
  • En....jóúw bijdrage in de rubriek EUROPINION!
Kritisch, ongebonden en positief!

• COLUMN •

• De val van Dana • ___________________________________

• Door: Dennis van Eersel • Yaron was niet zo gelukkig. Wat was namelijk het geval? Yaron was geboren met een piemeltje, maar was veel liever een meisje geweest. Het is niet dat hij geen gelukkige kindertijd had. De Israelische familie was welliswaar arm, dat klopt. Maar de mama van Yaron ging gewoon extra werken om de muzikale ambities van kleine Yaron te kunnen ondersteunen. De geweldige Ofra Haza opvolgen, daar waren immers nog heel wat muzieklessen voor nodig..........LEES HIER VERDER

___________________________________

• EUROPINION! •

• Blue naar het songfestival: wiens beslissing • ___________________________________

• Door: Alex Wright (Brits) • Ach, Wee, Neen, Oei.... Het zijn slechts een paar uitroepen van de gemideelde Brit die de morele kracht heeft gevonden om een gehele avond Eurovisie Songfestival in de afgelopen dertien jaar uit te zitten. Op twee à drie nummers na, waren we werkelijk dramatisch. 'My Lovely Horse' had een betere kans gehad dan Scooch of Daz Sampson en dat wisten we vooraf al. We wisten het, alleen maakte het ons helemaal..........LEES HIER VERDER

___________________________________

Artikelen met meeste reacties

Archief

april 2010
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

• Blog Stats •

  • 38.177 hits