•• ESF MAGAZINE ••

Archive for april 6th, 2010

Wij zijn Dennis van Eersel en Gert Waterink en al sinds jaar en dag fél voorstander van de grootste liedjeswedstrijd op deze planeet. Op het moment van schrijven is het dinsdag 6 april 2010 en inmiddels is het al bijna 11 jaar geleden dat we met Marlayne nog eens de Top 10 haalden van het Eurovisie Songfestival.

Wij gaan met deze nieuwe website proberen om op een kritische manier verslag te doen van het songfestival in Nederland. De website zal een soort positief-kritisch opinie-magazine worden, waarin je naast algemeen songfestivalnieuws ook opinieartikelen, bijdragen van gastredacteurs, columns, recensies, interviews en kritische verslagen van live-optredens en repetities kunt gaan lezen. Een breed songfestivalmagazine dus. Vandaar de naam ‘ESF Magazine’.

Nederland voor het laatst in de TOP 5 in 1998

En een kritisch geluid in de vorm van een online magazine is hard nodig. Het gaat namelijk niet goed met het songfestival in Nederland. Op het moment van schrijven zal ons land op het Eurovisie Songfestival van 2010 in Oslo vertegenwoordigd worden door Sieneke. Maar de uitverkiezing van zowel de artiest als ook het liedje hebben heel wat voeten in de aarde gehad. Terecht? Smaak is en blijft subjectief. Maar feit is wel dat het lang geleden is dat de aanvankelijke kritiek op een songfestivalinzending tot zulke negatieve media-uitvergroting heeft geleid, dat het er uiteindelijk geeneens meer toe doet of Nederland ooit nog een top 10 klassering gaat halen, laat staan een 5e overwinning. Het mag duidelijk zijn dat niet zozeer Sieneke of de componist, maar vooral het songfestival zélf in Nederland in een tijdsbestek van grofweg 11 jaar onderwerp van hoon en spot is geworden.

Nederland wint het Junior Eurovisie Songfestival van 2009

Wat ons betreft heeft dat vooral te maken met het niet kunnen omgaan met kritiek. Het is één van de redenen waarom de kloof tussen enerzijds de fans en liefhebbers van het songfestival en anderzijds de professionals die betrokken zijn bij het songfestival steeds groter is geworden. Men zegt dat de echte ‘kenners’ altijd aan de zijlijn roepen en geen verantwoording willen nemen. Maar ons inziens is dat niet zo. Want wat zouden de echte fans met hun kennis en kunde toch graag verantwoording willen nemen voor beslissingen inzake het songfestival, vermits zij daarvoor ook in de gelegenheid worden gesteld. Misschien is daarom de kritiek in Nederland op het songfestival ontspoort. En dat is nergens voor nodig. Succes van het festival valt of staat met de kritiek van de fan. En daar moeten bepaalde mensen mee om kunnen gaan. Immers, kritiek kun je ook opvatten als indirect goed bedoeld advies. En advies kan waardevol zijn voor eventueel toekomstig songfestivalsucces.

Maar wij zijn geen ‘zure fans’ hoor, integendeel. Met deze website willen we nogmaals onderstrepen hoe leuk een écht kritische kijk op het songfestival kan zijn. Vooral nu het songfestival in Nederland weinig aanzien geniet, is het vooral interessant om ook al die andere Europese landen net zo kritisch onder de loep te nemen. Vandaar dat wij niet zomaar een nieuwswebsite willen zijn, maar vooral ook een online magazine met een sterk multidisciplinair karakter, waarin dus ook ruimte is voor columns, artikelen van gastredacteurs, opinieartikelen en interviews.

En daarom is de bijdrage van de aankomende lezers van ESF Magazine minstens zo belangrijk. Meld je dus aan voor jouw eigen bijdrage via esfmagazine@live.com. Dat kan een opinieartikel zijn of een column, maar misschien ook jouw eigen visie op de 39 deelnemende landen in Oslo. Het maakt daarbij niet uit of jouw visie lijnrecht tegenover onze eigen visie staat. Integendeel, try before you die! Want kritiek moet niet alleen van ons komen, maar ook van jullie. En ook voor op- of aanmerkingen in de meest kritische zin van het woord staan we open.

We hopen dat jullie ESF Magazine een welkome aanvulling gaan vinden in songfestivalland. Let’s keep in touch!

Gert Waterink
Dennis van Eersel

Waarom een Nederlandse Eurovisie-blog opstarten, als er op internet al genoeg dergelijke pagina’s te vinden zijn? Allereerst omdat ik het leuk vind om te schrijven wat ik van het Songfestival vind, omdat dit meestal niet strookt met reacties of publicaties in andere media en web-log’s. Zeker met oog op het Nederlandse selectiebeleid van de laatste jaren mogen wel enkele kritische noten geplaatst worden.

Ook schrijf ik op esfmagazine.wordpress.com omdat het geen nieuws-site is, maar meer een positief-kritische opinie-blog. In mei ga ik de repetities uit Oslo volgen en proberen een objectief beeld te geven van alle 39 inzendingen en zo een lichte voorspelling te doen over de uitslagen in mei.

Tot aan de repetities volgende maand ga ik de komende dagen alvast mijn licht laten schijnen over de diverse geselecteerde nummers tot dusver en natuurlijk onze ‘eigen’ Nederlandse inzending.

Er zijn weer enkele verandering aangebracht op het ESF. Ook in de halve finales stemmen nu juries mee, iets waarvan ik zeker verwacht dat het zijn (positieve) effect zal hebben. Dit effect moet ook niet overdreven worden, want het is maar 50%. Televoting en diaspora blijven zaken om rekening mee te houden. Met name voor de ‘borderline’ inzendingen die het net-wel of net-niet gaan redden zal dit nog altijd een beslissende rol gaan spelen.

Een andere verandering is dat de telefoonlijnen al tijdens het eerste lied open gaan. Dit is ook al gebeurd bij het Junior Songfestival en eigenlijk had het niet zoveel invloed op het eindresultaat. Ik denk überhaupt niet dat de loting een enorme invloed heeft op het resultaat, maar we gaan zien of de landen die vroeg in de show zitten het nu beter doen bij de televoters dan voorheen. Op voorhand blijf ik erbij dat een late startplek in de loting gunstiger is dan een vroege loting, maar het is niet alles-bepalend.

Goed, voor ik het weet heb ik een hele pagina vol geschreven, dus hier laat ik het voor nu even bij. Op naar Oslo, nog één maand tot de repetities!

Dennis


•• ESF MAGAZINE ••

Jóúw dagelijkse online songfestival-magazine, met daarin:
  • Algemeen songfestivalnieuws
  • Opinieartikelen
  • Live blogs
  • Columns
  • Interviews
  • En....jóúw bijdrage in de rubriek EUROPINION!
Kritisch, ongebonden en positief!

• COLUMN •

• De val van Dana • ___________________________________

• Door: Dennis van Eersel • Yaron was niet zo gelukkig. Wat was namelijk het geval? Yaron was geboren met een piemeltje, maar was veel liever een meisje geweest. Het is niet dat hij geen gelukkige kindertijd had. De Israelische familie was welliswaar arm, dat klopt. Maar de mama van Yaron ging gewoon extra werken om de muzikale ambities van kleine Yaron te kunnen ondersteunen. De geweldige Ofra Haza opvolgen, daar waren immers nog heel wat muzieklessen voor nodig..........LEES HIER VERDER

___________________________________

• EUROPINION! •

• Blue naar het songfestival: wiens beslissing • ___________________________________

• Door: Alex Wright (Brits) • Ach, Wee, Neen, Oei.... Het zijn slechts een paar uitroepen van de gemideelde Brit die de morele kracht heeft gevonden om een gehele avond Eurovisie Songfestival in de afgelopen dertien jaar uit te zitten. Op twee à drie nummers na, waren we werkelijk dramatisch. 'My Lovely Horse' had een betere kans gehad dan Scooch of Daz Sampson en dat wisten we vooraf al. We wisten het, alleen maakte het ons helemaal..........LEES HIER VERDER

___________________________________

Archief

april 2010
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

• Blog Stats •

  • 38.177 hits