•• ESF MAGAZINE ••

Archive for april 7th, 2010

In de pokerwereld is het een bekend begrip, maar ook rondom het Songfestival zie ik het vooral in Nederland veel gebeuren: fans die zichzelf en de kansen van hun land ‘levelen’.

Bij het poker is het gebruikelijk dat je, nadat je een gespeelde hand hebt verloren, terug gaat kijken of je fouten hebt gemaakt. Sommige mensen hebben moeite om kritisch naar zichzelf te kijken en gaan daardoor zichzelf ‘levelen’. Op dat moment zet je zelfs je foute acties en beslissing in een positief daglicht. Het ligt altijd aan fouten van anderen dat jij niet gewonnen hebt. In de sport is het een groot gevaar als je jezelf aan het ‘levelen’ bent. Je bent dan namelijk niet meer in staat om objectief naar je eigen prestaties te kijken en deze te vergelijken met de kansen en krachten van anderen.

In de Nederlandse songfestivalwereld zie ik dit ook al jarenlang gebeuren. Te vaak wordt er naar details gekeken en aan de hand van die details worden de Nederlandse kansen te rooskleurig ingeschat. Ik zal twee voorbeelden geven van de laatste vijf jaar:

* 2006, Treble. De Nederlandse inzending, die gedeeltelijk in een fantasietaal wordt gezongen, loot tussen Lordi en LT United in. Enkele fans noemen dit een gunstige loting, omdat de ‘kwaliteit’ van Treble dan op zou vallen tussen de monsters uit Finland en de komische act uit Litouwen. Dit is een mooi voorbeeld van ‘jezelf levelen’. De feiten zo brengen dat ze in jouw voordeel spreken. De resultaten uit de halve finale van 2006 spreken boekdelen: een 20ste plaats met slechts 22 punten.

* 2008, Hind. In de Nederlandse media werd volop geschreven over de kroonluchter, de dansers en de jurk van Hind. “Het plaatje op beeld was goed, het paste écht bij het songfestival van de laatste jaren”. Waar aan voorbij werd gegaan is dat het altijd begint bij de basis: er moet een goed lied zijn. Al die andere zaken zijn details, die gebruikt kunnen worden om de act te verbeteren, maar het zijn ook valkuilen om jezelf te ‘levelen’. De resultaten uit de (kleine) halve finale van 2008 spreken boekdelen: een 13de plaats met slechts 27 punten.

Onder deze noemer kan ik nog meer voorbeelden geven: de lichtpakken van De Toppers, het trapje van Edsilia in 2007 of zelfs de blote voeten van Michelle in 2001. Het treurige is dat de trend in 2010 gewoon door blijft gaan. Ik lees allerlei positieve berichten over de vijf draaiorgels van Sieneke, sommige fans spreken van een ‘gunstige loting’ na de “depressieve bijdrage” van de Oekraïne. Ik heb weer heel veel vormen van ‘jezelf levelen’ voorbij zien komen.

Ook de auteur van ‘Sha La Lie’ doet er aan mee. Vader Abraham sprak tegen de collega’s van eurosong.be over de act van Sieneke in Oslo: ‘Er zullen mannetjes staan op het pierement dat op het podium zal staan. Ze komen er dan af en gaan met Sieneke meedansen. Ze beginnen dus klein en gaan leven. Het wordt heel bijzonder. Geen gespring van de Balkan. Heel artistiek.’

Vooral één van die laatste opmerkingen is een sluwe van De Vader: ‘Gespring van de Balkan’. Kwaliteiten van andere landen in een negatief daglicht brengen, alleen om je eigen onkunde te verbloemen? Dat vind ik een oervorm van ‘jezelf levelen’. Want zeg nou zelf, dit soort “gespring uit de Balkan” is toch geweldig? Het lukt mij niet om de volgende video af te zetten voordat de drie minuten voorbij zijn:

Dennis v Eersel

De bookies in het Verenigd Koninkrijk en Ierland beginnen de fans en hun polls weer op de voet te volgen. De eerste topfavorieten voor de eindoverwinning worden alweer aangewezen. Nederland hoort daar niet bij, maar België heeft leuke kansen.

Als het aan Bet365 en William Hill ligt, zou nu Duitsland de beste kaarten hebben voor de eindoverwinning. Ladbrokes en Betfair denken dat Azerbeidzjan het songfestival volgend jaar naar Baku kan laten afreizen. Ook Israël en Armenië doen het netjes. Van de 5 landen die al in de finale staan, heeft Noorwegen de beste kansen. Maar met de huidige omvang van het Eurovisie Songfestival en vooral het uitermate drukke op stapel zijnde repetitieschema is het nog te vroeg om hieruit conclusies te trekken. De repetities zijn daarom ook voor wedkantoren van belang.

Interessanter en wat minder riskant is het om een wedje te plaatsen op één van de twee halve finales en niet meteen op de uiteindelijke winnaar van de 39 deelnemende landen (Vraag daarbij wel een kennis uit Ierland of Engeland om dit te doen, want in eigen land is het nog steeds wettelijk verboden om een wedje te plaatsen).

In dat opzicht hebben Griekenland, Slowakije, België, Albanië en Wit-Rusland de beste kansen om vanuit de eerste halve finale door te stoten naar de finale. In de tweede halve finale zijn het Azerbeidzjan, Armenië, Israël, Denemarken en Turkije die de beste kansen hebben om zich te kwalificeren voor de finale van zaterdag 29 mei. Wil je dus een leuk zakcentje bijverdienen, dan kan het absoluut geen kwaad om geld in te zetten op onze zuiderburen. Geld inzetten op Nederland voor een finaleplek is nochtans niet verstandig als we de bookies mogen geloven. Zelfs bij een weddenschap voor enkel de 2e halve finale, staat Nederland één na laatste.

De bookmakers zélf zullen niet meteen warm of koud worden van weddenschappen op het songfestival. Zij draaien immers niet snel verlies op weddenschappen omtrent entertainment shows. Wedkantoren blijven vooral lucratief voor de die-hard sportliefhebbers.

Voor meer informatie over de meest actuele odds van de bookmakers, check:
www.unibet.com
www.ladbrokes.com
www.williamhill.com
www.bet365.com
www.nicerodds.co.uk

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.

Deelnemende land: MOLDAVIE
Deelnemende artiest(en): De groep Sunstroke Project en zangeres Olia Tira
Compositie: ‘Run Away’
Componist(en): Anton Ragoza & Sergey Stepanov
Tekst: Alina Galetskaya
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 1 in de eerste halve finale op dinsdag 25 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 2005, 10e in 2007
Feitjes: Moldavië doet pas sinds 2005 mee aan het Eurovisie Songfestival, maar niet geheel zonder succes. Al in 2005 in Kiev werd een prachtige 6e plaats bemachtigd. Roemenië, het land waarmee Moldavië nog steeds een innige culturele band heeft, haalde dat jaar zelfs hun hoogste positie ooit: de 3e plaats. Zowel in Roemenië als Moldavië wordt Roemeens gesproken, een taal die, net als het Italiaans en het Spaans, onder de Romaanse stamtaal valt.
Video:

Dennis van Eersel: Moldavië komt dit jaar met een knallende song en voor zo’n nummer is het loten van de eerste startpositie juist erg gunstig. Kritiekpunt is wel de breekbaarheid van de zangeres (want het woord ‘vals’ kennen we niet in Moldavië). De studioversie van het nummer klinkt goed, live is het erg wankel. Misschien komt hier nog verbetering in tijdens de repetities in Oslo en wordt het daardoor een “zekere” finalist.

Opmerkelijk genoeg heeft dit nummer weinig concurrentie van andere landen, terwijl het ergens wel wat weg heeft van het winnende ‘Fairytale’ van vorig jaar. Er worden enkele opmerkelijke instrumenten gebruikt en het ziet er gelikt uit op beeld, maar de Moldaven moeten oppassen dat het niet té druk wordt en geen overkill. Verder houdt de vergelijking wel op met het winnende lied van vorig jaar. Moldavië zal de finale wel halen, maar winst lijkt er niet in te zitten.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst 1e halve finale: 5%
Kans Bottom 7 1e halve finale: 0%

 

Gert Waterink: Eigenlijk mag Moldavië redelijk tevreden zijn met de 1e startpositie. In principe is het geeneens zo erg om het Eurovisie Songfestival te openen, mits het openingsnummer een redelijk onuitwisbare indruk weet achter te laten bij juryleden en televoters. Wat dat betreft kan de 1e –of 2e- startplek vaak een goed ijkpunt zijn. Cyprus wist zo in 2002 vanaf startpositie 1 een 6e plaats te behalen en het jaar daarop kon ook IJsland zich rijk rekenen met een 8e plaats vanaf startpositie 1. En was het niet zo dat Nederland voor de laatste keer het Eurovisie Songfestival won vanaf de eerste startplek?

Dat gezegd hebbende, is het Moldavische liedje geen kanshebber voor de overwinning, maar zeker nog wel goed genoeg voor kwalificatie. De muziek is een redelijk eigentijdse mix van pop en leuke vocale uithalen, waarin de groep Sunstroke Project het nummer nog wat muzikaler aansterkt met leuke solo’s van de elektrische viool en de saxofoon. Alleen daardoor al heeft het liedje niet veel concurrentie te dulden van andere landen. De mannelijke lead vocal van Sunstroke Project en zangeres Olia Tira zorgen voor de interessante tweestemmigheid van de inzending.

Maar afgaande op het live-optreden van de Moldavische nationale finale zal er absoluut nog gerepeteerd moeten worden op zang en camerawerk. Het geheel ziet er nog te rommelig uit om daadwerkelijk een onuitwisbare indruk achter te laten. Datzelfde geldt voor de nogal goedkope outfits. Maar gezien de redelijke muzikale originaliteit van de inzending, zal dit wel goedkomen op 25 mei.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 5,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 65%
Kans op winst 1e halve finale: 15%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%


•• ESF MAGAZINE ••

Jóúw dagelijkse online songfestival-magazine, met daarin:
  • Algemeen songfestivalnieuws
  • Opinieartikelen
  • Live blogs
  • Columns
  • Interviews
  • En....jóúw bijdrage in de rubriek EUROPINION!
Kritisch, ongebonden en positief!

• COLUMN •

• De val van Dana • ___________________________________

• Door: Dennis van Eersel • Yaron was niet zo gelukkig. Wat was namelijk het geval? Yaron was geboren met een piemeltje, maar was veel liever een meisje geweest. Het is niet dat hij geen gelukkige kindertijd had. De Israelische familie was welliswaar arm, dat klopt. Maar de mama van Yaron ging gewoon extra werken om de muzikale ambities van kleine Yaron te kunnen ondersteunen. De geweldige Ofra Haza opvolgen, daar waren immers nog heel wat muzieklessen voor nodig..........LEES HIER VERDER

___________________________________

• EUROPINION! •

• Blue naar het songfestival: wiens beslissing • ___________________________________

• Door: Alex Wright (Brits) • Ach, Wee, Neen, Oei.... Het zijn slechts een paar uitroepen van de gemideelde Brit die de morele kracht heeft gevonden om een gehele avond Eurovisie Songfestival in de afgelopen dertien jaar uit te zitten. Op twee à drie nummers na, waren we werkelijk dramatisch. 'My Lovely Horse' had een betere kans gehad dan Scooch of Daz Sampson en dat wisten we vooraf al. We wisten het, alleen maakte het ons helemaal..........LEES HIER VERDER

___________________________________

Archief

april 2010
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

• Blog Stats •

  • 38.177 hits