•• ESF MAGAZINE ••

Archive for april 8th, 2010

De TROS stopt per 12 april met het forum op hun website songfestival.nl. De omroep, die al enkele jaren betrokken is bij de Nederlandse afvaardigingen naar het Eurovisie Songfestival, laat haar forum-leden per e-mail weten dat het forum wordt gesloten ‘omdat de website in een geheel nieuw jasje wordt gestoken’. Er blijft wel een mogelijkheid om bij berichten reacties te plaatsen.

Op het forum wordt door vele leden negatief gereageerd op het nieuws. Enkele fans spreken hun ergernis openlijk uit. Sommigen hebben het gevoel dat zij voor niets tips, adviezen en meningen op het forum hebben geplaatst, omdat de TROS alles gaat verwijderen. “Dat ik me niet serieus genomen voel lijkt me na dit mailtje nogal een understatement,” aldus één van de teleurgestelde fans op het forum.

De redactie van ESF Magazine hoopt de positief-kritische forum-leden van songfestival.nl op onze website een nieuwe plek te geven om hun meningen te ventileren.

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.

Deelnemende land: ESTLAND
Deelnemende artiest(en): Malcolm Lincoln (Robin Jukhental en Madis Kubu) & Manpower 4 (Jaanus Saago, Andrei Ozdoba, Mick Pedaja en Kristjan Knight)
Compositie: ‘Siren’
Componist(en): Robin Juhkental
Tekst: Robin Juhkental
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 3 in de eerste halve finale op dinsdag 25 mei
Top 10 plaatsen finale: 5e in 1996, 8e in 1997, 6e in 1999, 4e in 2000, 1e in 2001, 3e in 2002, 6e in 2009
Feitjes: Estland wordt al sinds jaar en dag bestempeld als een oud Oostblokland. Eigenlijk zwaar onterecht, want het land heeft meer culturele banden met Finland en Zweden. Het Estisch maakt net als het Fins en Hongaars deel uit van de Finoegrische taalfamilie. Estland doet al mee sinds het Eurovisie Songfestival van 1993, toen er voor het eerst een halve finale werd uitgezonden door de EBU waaraan een groot aantal nieuwkomers deelnamen die tot 1992 bij de voormalige Sovjet Unie of het voormalige Joegoslavië hoorden. Estland haalde de finale in Millstreet in 1993 toen niet.  
Video:

Dennis van Eersel: Estland komt met een wat alternatief nummer, een kruising tussen Massive Attack en Radiohead. Met name het refrein is bijzonder aanstekelijk en het camerawerk bij dat gedeelte van het lied was uitstekend bij het optreden tijdens de voorronde Eesti Laul. Bij de rustige delen van het nummer lijkt het er alleen op alsof zanger Robin Juhkental soms van gekkigheid niet weet wat hij moet doen, waardoor hij soms wat vreemde bewegingen maakt.

Dit is geen onkunde of onervarenheid van de zanger, die een uitstekende stem heeft en wel degelijk weet wat hij aan het doen is op het podium. Na twee nummers met vocaal zwakke artiesten wordt het effect van zijn goede stemgeluid alleen maar versterkt. Vooral de juries zouden dit weleens kunnen oppikken en de originele en kwalitatief goede bijdrage van Estland daarom punten geven.

Ondanks de op voorhand slechte vroege loting verwacht ik dat Estland de finale zal halen, maar een zekerheid is het in mijn ogen (nog) niet.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 6,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst 1e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

 

Gert Waterink: Estland gooide vorig jaar het roer volledig om. Eurolaul werd Eesti Laul en de Estse omroep ging de liedjes strenger selecteren op zowel kwaliteit als originaliteit. Estland wil ook weer meer vrijzinnigheid uitstralen, iets waar Frankrijk eigenlijk al decennia lang patent op heeft. En dat was vorig jaar nadrukkelijk te zien in de diverse muziekstijlen die de revue passeerden op Eesti Laul. We zagen/hoorden funky electro op z’n Goldfrapp’s, rock maar ook folk en etno. Uiteindelijk won na een zeer spannende puntentelling de Enya-sound van Urban Symphony. Mijns inziens zeer terecht. Niet geheel verrast was ik vorig jaar dan ook met Estland’s beste resultaat op ’t Eurovisie sinds 2002: Een 6e plaats.

Ook dit jaar was Eesti Laul weer een knap allegaartje van verschillende muziekstijlen, maar uiteindelijk won toch zeer verrassend de formatie Malcolm Lincoln & Manpower 4. Of de formatie het met dit nummer gaat redden is nog zeer de vraag. Gedurfd is het zeker, eigentijds en modern is het absoluut ook. ‘Siren’ doet me lichtjes denken aan De litouwse inzending van vorig jaar. Maar het nummer is net wat teveel toegespitst op een beperkt publiek. Ik verwacht dan ook zeker geen 6e plaats in de finale, maar toch acht ik kwalificatie voor de finale zeer goed mogelijk. Het totaalplaatje zoals we dat zagen op Eesti Laul zag er al erg goed uit. En leadzanger Robin Jukhental kan verduveld lekker zingen.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 7,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst 1e halve finale: 5%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.

Deelnemende land: RUSLAND
Deelnemende artiest(en): Peter Nalitch & Friends (backings Yuri Kostenko, Sergie Sokolov, Kostya Shvetsov, Dima Simonov en Denis Marinkin)
Compositie: ‘Lost And Forgotten’
Componist(en): Peter Nalitch
Tekst: Peter Nalitch
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 2 in de eerste halve finale op dinsdag 25 mei
Top 10 plaatsen finale: 9e in 1994, 2e in 2000, 10e in 2002, 3e in 2003, 2e in 2006, 3e in 2007, 1e in 2008
Feitjes: Rusland deed voor het eerst mee aan het Eurovisie Songfestival in 1994. Pas aan het eind van de vorige eeuw werden er structureel grote successen geboekt, met drie maal een podiumplaats op rij als unieke prestatie in de jaren waarin rond de 40 landen meedoen. Het land brengt nog maar sporadisch een bijdrage in de eigen Russische taal, mede doordat het de grootste successen ook met Engelstalige nummers heeft behaald.
Video:

Dennis van Eersel: Net als in Moldavië kennen ze ook in Rusland het begrip ‘vals zingen’ niet, maar spreken ze daar vermoedelijk over ‘breekbaar zingen’. Maar deze zanger uit Rusland zingt dan in ieder geval wel behóórlijk breekbaar, hetgeen nog eens wordt versterkt doordat de achtergrondzangers soms kreten maken die mij doen denken aan jankende honden. Peter Nalitch verpest daarmee al grotendeels zijn eigengeschreven originele lied, want dit genre (wodka-ballad?) hoor je niet vaak op het songfestival.

Het geheel komt op beeld wel goed op mij over, ook al is dit moeilijk te zeggen met de kwalitatief slechte beelden van de Russische voorronde. Het is een statisch geheel om het bombastische karakter van het lied te versterken met een goede wisseling tussen de muzikanten en de zanger op beeld. Misschien zou er iets meer samenspel tussen Nalitch en zijn vriendengroep moeten zijn. Ik twijfel of het totaalplaatje door het grote publiek niet als ‘te saai’ zal worden bestempeld.

Er valt dus voldoende negatiefs te bedenken bij de Russische bijdrage, maar toch zijn er wel degelijk kansen om de finale te bereiken. Estland, Letland en Wit-Rusland zitten in dezelfde halve finale als Rusland en er is nog steeds 50 procent televoting (lees: diaspora). Ik ZIE Rusland, met de hoge punten van deze landen en nog wat kleine punten vanuit de rest van Europa, nog heel sluw die 10de plaats in de eerste halve finale bereiken. Ik HOOR het alleen nog niet.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 2,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 40%
Kans op winst 1e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 5%

 

Gert Waterink: Naast het opmerkelijke debuut van Rusland in 1994 (9e plaats), waren de rest van de jaren 90 weinig succesvol voor één der grootste landen van deze planeet. Wellicht had het te maken met het nogal zware en lichtelijk dik aangezette genre muziek wat van oudsher uit het land van Lenin en Stalin komt. Zo liet Philipp Kirkorov in 1995 de jury’s al hevig schrikken. Ik hoor Paul de Leeuw nog zo zeggen: “Het publiek is ook opgelucht…dat dit voorbij is.”. En inderdaad, West-Europa begreep weinig van deze depressieve opera-pipo met. In 1997 deed zijn dik 20 jaar oudere vrouw, Alla Pugacheva, deze stijl nog eens dunnetjes over en ook zij belandde dik buiten de Top 10.

In 2000 nam een andere, meer progressief gezinde omroep het songfestivalstokje over. Rusland moest hip, vrijdenkend en vooral in muzikaal opzicht een breder en jonger publiek aanspreken. En dat lukte uitstekend met in 2000 een 2e plaats. Deze moderne insteek bleek daarna vrijwel de gehele jaren ’00 een succesformule te zijn voor Rusland. Maar vorig jaar werden we dan weer blootgesteld aan die van oudsher depressievere muzikale kant van Rusland. In eigen land haalden zangeres Anastasiya nipt de 11e plaats. Dit jaar gaat Rusland zingen over ‘Lost and Forgotten’ en die niet al te vrolijke insteek is straks te horen en te zien. Je…moet…..echt in de stemming zijn voor Russisch klaaggezang -Begrijp me niet verkeerd, af en toe kan ik dat ook wel waarderen- maar ik ben bang dat op zo’n vrolijke songfestivalavond mensen in vooral West-Europa in de lach schieten.

Ik reken erop dat Moldavië, Estland, Letland, Servië en Wit-Rusland samen voor zo’n 35 extra puntjes gaan zorgen voor grote broer Rusland, zelfs met een aandeel van 50% jury’s. Toch blijf ik erbij dat kwalificatie voor Rusland dit jaar lastig gaat worden. 9e, 10e, 11e plaats? Hoger schat ik het niet in. En zo denkt de Russische omroep er wellicht ook over. Immers, ze hebben pas hun grote doel bereikt: Winst in 2008.

Beoordeling compositie: 5,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 4,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst 1e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

Het moge duidelijk zijn: Het songfestival is weer terug in Noorwegen en dat zal de Noorse omroep NRK straks laten weten ook. Immers, de NRK is wat betreft het organiseren van Eurovisie Songfestivals geen onbekende. Zo grijpt de NRK terug naar de festivals in Bergen in 1986 en in Oslo in 1996. Dat heeft enkele voordelen, want de NRK kan dan weer wat oude draaiboeken tevoorschijn halen. De omroep zal, net als in 1996, de postcards weer opnemen in de 39 deelnemende landen. Ook met de uit de kluiten gewassen producties van de Noorse Melodi Grand Prix (Voor de leken: Het Nationaal Songfestival van Noorwegen) neemt de NRK weer veel ervaring en financiële daadkracht mee.

Het presentatietrio tijdens de perspresentatie

Wat de presentatoren betreft kiest de NRK voor relatief veel ervaring en niet zozeer voor paradepaardjes in de vorm van oud-songfestivaldeelnemers. Een trio bestaande uit Nadia Hasnaoui, Haddy N’jie en Erik Solbakken gaan de Eurovisie-shows aan elkaar praten. Hieronder even wat meer info over het drietal:

Nadia Hasnaoui:
Nadia Hasnaoui is de meest ervaren presentatrice van de drie en kan gezien worden als de Noorse Linda de Mol, maar dan wel met een multicultureel tintje. Ze is geboren in 1963 uit een Marokkaanse vader en een Noorse moeder. In 1967 verhuisde de familie weer terug naar Noorwegen, waar Nadia naar een Franstalige kleuterschool ging.

Nadia Hasnaoui’s tv-carrière begon in 1991 toen ze als stagiair ging werken bij de NRK. Niet lang daarna mocht ze al het kinderprogramma Myggen presenteren. In 1993 maakte ze de overstap naar het commerciële TV2 (De RTL4 van Noorwegen), waar ze onder andere de ochtendshow God Morgen, Norge! presenteerde. Ook had ze haar eigen talkshow, Hasnaoui.

Nadia Hasnaoui

In 2004 maakte Nadia weer de overstap naar de NRK, waar ze meteen aan de slag mocht als presentatrice van het Junior Eurovisie Songfestival in Lillehammer, Noorwegen. Momenteel presenteert ze de op Take It Or Leave It gebaseerde spelshow Kvitt Eller Dobbelt. Nadia is getrouwd en heeft drie kinderen. Straks in Oslo zal ze de enveloppenceremonies van beide halve finales en de puntentelling van de finale voor haar rekening nemen.

Haddy Jatou N’jie:
Niet alleen Nadia Hasnaoui, maar ook Haddy Jatou N’jie heeft een multiculturele achtergrond. Ze is in 1979 geboren uit een Gambiase vader en een Noorse moeder. Haddy is afgestudeerd in journalistiek aan de Universiteit van Oslo, maar haar achtergrond suggereert een multitalent. Zo is ze naast presentatrice ook zangeres, componist, comédienne en schrijver. Ze heeft als zangeres inmiddels al drie albums uitgebracht en de Noorse variant van De Lama’s, Queendom, is met haar een groot succes in eigen land.

Haddy’s muzikaliteit zat er al vroeg in, want al in 1985 ging ze met haar moeder een weddenschapje aan over de Noorse inzending van het Eurovisie Songfestival in Zweden. Bobbysocks won dat jaar en zo won Haddy ook de weddenschap van haar moeder. We hebben dus te maken met een songfestivalkenner.

Naast haar liefde voor muziek is deze multiculturele alleskunner presentatrice van de jaarlijks terugkerende Noorse variant van Serious Request, genaamd TV-Aksjonen. TV-Aksjonen is een charity evenement dat 8 uur lang op tv wordt uitgezonden. Vorig jaar bracht het programma een recordbedrag op van 192 miljoen Noorse Kronen voor het goede doel CARE.

Erik Solbakken:
De enige man van het presentatietrio is meteen de jongste, geboren in 1984. In 2004 studeerde hij af in journalistiek aan de Universiteit van Volda. Vrijwel meteen daarna trad hij in dienst bij de NRK, waar hij meteen het gezicht werd van veel Noorse kinderprogramma’s.

Zo presenteerde hij de populaire kinderprogramma’s Barne-TV, Julemorgen en Superkviss. In 2007 mocht hij tot dan toe zijn hoogtepunt meemaken, door de lancering van de nieuwe op jongeren gerichte zender NRK Super te presenteren. De zender zendt overdag veelal programma’s uit die je hier in Nederland bij Zapp-TV kunt zien. ’s Avonds is de programmering wat prikkelender, a la BNN.

Erik is die-hard fan van voetbalclub Sandefjord Fotball. In z’n vrije tijd is Erik zo sportief mogelijk door in de winter een flink aantal km te langlaufen of te skiën (telemark skiën welteverstaan, dus met skischoen die enkel bij de tenen aan de ski vastzit). Erik is gelukkig getrouwd en woont met z’n vrouw in Oslo.

Erik Solbakken zal straks samen met Haddy Jatou N’jie de deelnemende landen introduceren (Deze vorm van presenteren werd overigens voor het laatst gebruikt in 1994 in Dublin, toen de presentatoren elk afzonderlijk deelnemend land met artiest en lied aankondigden). Ook gaan zij straks verslag doen in de greenrooms.


•• ESF MAGAZINE ••

Jóúw dagelijkse online songfestival-magazine, met daarin:
  • Algemeen songfestivalnieuws
  • Opinieartikelen
  • Live blogs
  • Columns
  • Interviews
  • En....jóúw bijdrage in de rubriek EUROPINION!
Kritisch, ongebonden en positief!

• COLUMN •

• De val van Dana • ___________________________________

• Door: Dennis van Eersel • Yaron was niet zo gelukkig. Wat was namelijk het geval? Yaron was geboren met een piemeltje, maar was veel liever een meisje geweest. Het is niet dat hij geen gelukkige kindertijd had. De Israelische familie was welliswaar arm, dat klopt. Maar de mama van Yaron ging gewoon extra werken om de muzikale ambities van kleine Yaron te kunnen ondersteunen. De geweldige Ofra Haza opvolgen, daar waren immers nog heel wat muzieklessen voor nodig..........LEES HIER VERDER

___________________________________

• EUROPINION! •

• Blue naar het songfestival: wiens beslissing • ___________________________________

• Door: Alex Wright (Brits) • Ach, Wee, Neen, Oei.... Het zijn slechts een paar uitroepen van de gemideelde Brit die de morele kracht heeft gevonden om een gehele avond Eurovisie Songfestival in de afgelopen dertien jaar uit te zitten. Op twee à drie nummers na, waren we werkelijk dramatisch. 'My Lovely Horse' had een betere kans gehad dan Scooch of Daz Sampson en dat wisten we vooraf al. We wisten het, alleen maakte het ons helemaal..........LEES HIER VERDER

___________________________________

Archief

april 2010
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

• Blog Stats •

  • 38.177 hits