•• ESF MAGAZINE ••

Archive for april 9th, 2010

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.

Deelnemende land: FINLAND
Deelnemende artiest(en): Kuunkuiskaajat (Susan Aho en Johanna Virtanen)
Compositie: ‘ Työlki Ellää’
Componist(en): Timo Kiiskinen
Tekst: Timo Kiiskinen
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 5 in de eerste halve finale op dinsdag 25 mei
Top 10 plaatsen finale: 10e in 1961, 7e in 1962, 7e in 1964, 10e in 1966, 8e in 1971, 6e in 1973, 7e in 1975, 10e in 1977, 9e in 1984, 9e in 1985, 7e in 1989, 1e in 2006
Feitjes: Sinds de eerste deelname in 1961 was Finland ruim 40 jaar één van de lelijke eendjes van het jaarlijkse Eurovisie Songfestival. Slechts sporadisch waren er hoge noteringen, laat staan een podiumplek. Pas toen de monsters van Lordi een greep naar de macht deden wist Finland een bijdrage te brengen die van bijna ieder land op punten kon rekenen. Sinds die Finse zege uit 2006 heeft Finland altijd in de finale gestaan van het festival, maar een nieuwe top-10 notering laat nog op zich wachten.
Video:

Dennis van Eersel: Finland vervalt dit jaar in een oud euvel; door gebruik te maken van de Finse taal is er gekozen voor een vrij ontoegankelijk nummer. Behalve de taalbarrière is ook de muziekstijl, de authentieke Finse polka, niet het meest sterke muziekgenre voor het Eurovisie Songfesival. Al heeft het nummer Työlki ellää, wat in het Nederlands ‘werken voor je geld’ zou betekenen, wel een meeslepende opbouw.

En dan te bedenken dat Finland met het nummer ‘Cider Hill’, dat tweede werd in Euroviisut 2010, waarschijnlijk hoge ogen had kunnen gooien. Straks in mei weten de meeste kijkers dit natuurlijk niet en zien zij alleen het optreden van Kuunkuiskaajat, dat er best leuk uit ziet met veel muzikanten op het podium en echt ouderwets accordeon. Dit is alleen bij lange na niet voldoende om voor het vijfde jaar op rij een plek in de finale te bemachtigen.

Beoordeling compositie: 4,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 30%
Kans op winst 1e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 40%

 

Gert Waterink: Eigenlijk geloof ik weinig tot niets van de nadelen die bepaalde talen op het Europese vasteland met zich kunnen meebrengen. De kunst is om jouw lied universeel te laten klinken, zodat de kijker en de jury het lied als het ware kunnen begrijpen, maar niet zozeer de tekst. Sjoukje Smit, alias Maggie MacNeal, wist dat in een interview in 2005 erg goed te verwoorden: “In 1980 probeerde ik ‘Amsterdam’ zo vloeiend mogelijk te zingen; op een manier waarbij de harde Nederlandse klanken niet meer te horen zijn.”. En daar heeft ze gelijk in.

Neem de Estse inzending van vorig jaar in Moskou. Het Estisch klinkt in principe hetzelfde als het Fins. Maar daar waar Estland er vorig jaar een perfect totaalplaatje van wist te maken, doet Finland het grotendeels verkeerd. De twee blonde dames ogen ‘wel aardig’, maar het liedje heeft niet veel om handen. De accordeon, de violen zijn leuk, maar de compositie blijft té traditioneel, té repetitief. Het is leuke muziek voor het Terschellings Oerol Festival –reken maar dat het bier dan ook gaat vloeien-, maar niet voor een Top 10-plaats in de finale.

Liedjes uit het etno-genre moeten je lichtjes kippenvel bezorgen en dat heb ik niet bij dit ondergeproduceerde liedje. Sterker nog, zo vlak na Slowakije zou Finland dit jaar wel eens flink onderuit kunnen gaan. Een kandidaatje voor de rode lantaarn, maar eerst de volgende 12 landen maar afwachten.

Beoordeling compositie: 3,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 5,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 20%
Kans op winst 1e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 40%

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.

Deelnemende land: SLOWAKIJE
Deelnemende artiest(en): Kristina Pelakova
Compositie: ‘Horehronie’
Componist(en): Martin Kavulič
Tekst: Kamil Peteraj
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 4 in de eerste halve finale op dinsdag 25 mei
Top 10 plaatsen finale: Geen
Feitjes: Slowakije is pas sinds 1 januari 1993 officieel een soevereine staat, nadat het zich wist af te splitsen van het voormalige Tsjecho-Slowakije. Op het Eurovisie Songfestial heeft Slowakije nog geen enkel succes geboekt. De hoogste notering –een 18e plaats- behaalde Slowakije vooralsnog in 1996 met Marcel Polander.
Video:

Dennis van Eersel: Slowakije heeft het nog nooit echt goed gedaan op het Songfestival. De 18de plaats van 1996 kan weleens overtroffen worden met het mysterieuze ‘Horehronie’. De bijdrage is te omschrijven als een rustige kloon van Ruslana’s Wild Dances, waarbij die vergelijking vooral opgaat bij de kleding van de zangeres en haar backings.

In de act zitten behalve verwijzingen naar het winnende lied van Oekraïne uit 2004 ook enkele trucs uit de winnende Griekse act van 2005 (Helena Paparizou – My Number One) verwerkt. Maar onder het motto ‘beter goed gejat dan slecht verzonnen’ doet Slowakije het dit jaar niet onaardig. Door goede belichting en aankleding is het totaalplaatje in ieder geval al ‘af’ en ik denk niet dat de Slowaken nog veel gaan veranderen in mei ten opzichte van de performance in de eigen nationale finale.

Het nummer Horehronie komt wat traag op gang, maar dat past wel bij de stijl van het nummer. Het gaat een beetje terug naar het Songfestival van de jaren ’90, maar wel met een knipoog naar de huidige tijd. Een nadeel lijkt mij dat het lied niet toewerkt naar een muzikale climax, waardoor de drie minuten wat lang lijken te duren. In de finale zie ik het geen hoge ogen gooien, maar die finale gaat hoogstwaarschijnlijk wel bereikt worden.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst 1e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

 

Gert Waterink: Hear hear! Slowakije is terug! Vorig jaar ook al na een afwezigheid van 11 jaar (Slowakije deed voor het laatst mee in 1998 in Birmingham met ‘Modlitba’, een nummer dat minstens de top 10 verdiende, maar compleet onderuit ging met maar 8 punten). Maar dit jaar zouden de Slowaken wel eens voor een succesje kunnen zorgen. ‘Horehronie’ is een knappe low-tempo compositie met flink wat etnoklanken. In de verte doet het me denken aan Hongarije 2005. We horen flink wat snaredrums, fluiten en mooie vocale uithalen van zangeres Kristina Pelakova.

Minpuntje vond ik Kristina’s zang in de nationale finale. Daar moet écht nog aan gewerkt worden. Het zou een flink struikelblok kunnen worden voor een eventuele top 5-notering in de finale. Maar vooralsnog is Kristina een erg mooie verschijning en weet ze de camera’s perfect te vinden. Erg belangrijk. En ook de groen verlichte act blijft in je geheugen achter. Dus Slowakije staat voor het eerst sinds 1998 met één been in de finale.

Beoordeling compositie: 8,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 8,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 80%
Kans op winst 1e halve finale: 35%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%


•• ESF MAGAZINE ••

Jóúw dagelijkse online songfestival-magazine, met daarin:
  • Algemeen songfestivalnieuws
  • Opinieartikelen
  • Live blogs
  • Columns
  • Interviews
  • En....jóúw bijdrage in de rubriek EUROPINION!
Kritisch, ongebonden en positief!

• COLUMN •

• De val van Dana • ___________________________________

• Door: Dennis van Eersel • Yaron was niet zo gelukkig. Wat was namelijk het geval? Yaron was geboren met een piemeltje, maar was veel liever een meisje geweest. Het is niet dat hij geen gelukkige kindertijd had. De Israelische familie was welliswaar arm, dat klopt. Maar de mama van Yaron ging gewoon extra werken om de muzikale ambities van kleine Yaron te kunnen ondersteunen. De geweldige Ofra Haza opvolgen, daar waren immers nog heel wat muzieklessen voor nodig..........LEES HIER VERDER

___________________________________

• EUROPINION! •

• Blue naar het songfestival: wiens beslissing • ___________________________________

• Door: Alex Wright (Brits) • Ach, Wee, Neen, Oei.... Het zijn slechts een paar uitroepen van de gemideelde Brit die de morele kracht heeft gevonden om een gehele avond Eurovisie Songfestival in de afgelopen dertien jaar uit te zitten. Op twee à drie nummers na, waren we werkelijk dramatisch. 'My Lovely Horse' had een betere kans gehad dan Scooch of Daz Sampson en dat wisten we vooraf al. We wisten het, alleen maakte het ons helemaal..........LEES HIER VERDER

___________________________________

Archief

april 2010
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

• Blog Stats •

  • 38.177 hits