•• ESF MAGAZINE ••

Archive for april 10th, 2010

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.

Deelnemende land: LETLAND
Deelnemende artiest(en): Aisha (Aija Andrejeva)
Compositie: ‘ What For? (Only Mister God Knows Why)’
Componist(en):  Jānis Lūsēns
Tekst: Guntars Račs
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 6 in de eerste halve finale op dinsdag 25 mei
Top 10 plaatsen finale: 3e in 2000, 1e in 2002, 5e in 2005
Feitjes: Letland heeft, in tegenstelling tot Estland, een veel hechtere band met Rusland. Dat komt door het relatief grote aantal Russische immigranten, zo’n kleine 30%. Op het songfestival kun je deze demografische feitjes altijd terugzien in de puntentelling. Wat de bijdrages van het land betreft, leverden de eerste jaren meteen succes op met twee podiumplaatsen. Maar de laatste jaren lijkt het voor Letland een beetje ‘alles of niets’ te zijn. Of het bereikt dik de top-10, of het valt er ver buiten. In 2009 deed het land voor de tiende keer mee en werd het voor het eerst in haar historie laatste (in de halve finale). De twijfelachtige eer ging naar Intars Busulis die met het Russische Probka slechts zeven punten behaalde.
Video:

Dennis van Eersel: Letland heeft dit jaar een inzending waarmee het nog alle kanten op kan. De compositie van Janis Lusens, in combinatie met de mooie tekst van Guntars Racs, verdient een mooie en sobere uitvoering van ‘What For?’. Dat zou ook meer recht geven aan de boodschap van het lied. In potentie heeft Letland materiaal in handen om voor het eerst sinds 2005 weer eens een top-10 notering te behalen. Tot op heden is er van dat potentieel helaas nog geen gebruik gemaakt.

De zangeres Aisha had een totale off-day in de nationale finale van Letland, Eirodziesma. Ze zong bar slecht. De act van de ‘desparate housewives’, die de ganze dag aan het wassen zijn, slaat in mijn ogen ook de plank volledig mis. Ik verwacht dat die act totaal omgegooid zal worden in Oslo. Als het totaalplaatje dan beter klopt, heeft ‘het lied’ direct een metamorphose ondergaan. Dan zullen velen nog verrast worden door de kansen van Letland, want ze worden ten onrechte op vele fora al afgeschreven.  

Het grootste gevaar blijft zitten in de zangkwaliteiten van Aija Andrejeva. Had ze in de nationale finale inderdaad een off-day? Of is ze gewoon niet zo’n goede zangeres? In het eerste geval is er nog veel ruimte en kans op verbetering en zie ik Letland nog de finale halen. Maar als de zang blijft zoals het nu is, dan gaat het de Letten waarschijnlijk de kop kosten. Er is nog een hoop werk aan de winkel, maar ik schrijf Letland nog niet af.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 3,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 45%
Kans op winst 1e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 5%

 

Gert Waterink: Letland komt dit jaar met één van de betere liedjes. De tekst suggereert een smekende noodkreet aan God, maar toch blijft er voor het oor een inventieve, mooie compositie over. De muziek werkt heel rustig voortkabbelend toe naar een climax, een beetje a la Denemarken 1995 (‘Fra Mols Til Skagen’ werd toen 5e). Juist met dit nummer kun je dan zoveel met je stem, ware het niet dat tijdens de nationale finale in Letland het nummer nog één grote bende was.

Ik zeg: Weg met de wasvrouwen, weg met al die lakens en laat Aisha gewoon in een rustig ogende opzet voor een microfoonstandaard het nummer zingen. Backings op een rijtje naar achteren wegdrukken (backings moeten verdorie weten dat ze de performance van de hoofdartiest moeten ondersteunen. Ze zijn er niet om het totaalplaatje te verknoeien), mooie op elkaar aangepaste kleding en gewoon goed dat liedje zingen.

Wat dat betreft zie ik het voor Aisha ook nog somber in. Zij zal duftig moeten repeteren, niet alleen in Oslo, maar ook in het thuisland. Want met zo’n stemgeluid haal je nog geeneens de live-shows van X-Factor. En zo vlak opkomen na een commercial break helpt ook al niet echt mee. Het is ook een feit dat er op het Eurovisie Songfestival altijd enkele favorieten, enkele echt goede liedjes zijn, die compleet onderuit gaan (Nederland 2000, Zwitserland 2008, Zwitserland 2009? Need I say more?). Letland zit tot dusver in die categorie.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 3,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 30%
Kans op winst 1e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 10%

De Telenor Arena

Het Eurovisie Songfestival 2010 vindt plaats in de  Telenor Arena. Een voetbalstadion dat op een kwartier afstand ligt van de hoofdstad Oslo, in de grensgemeente Bærum. Bijzonder is dat het stadion er pas een jaar staat, maar dat er behalve voetbalwedstrijden ook al concerten zijn geweest van Tina Turner en AC/DC.

De laatste keer dat het Songfestival in een voetbalstadion werd gehouden was in 2001. Een groot succes was dat niet, want het festival van 2001 in het Deense Kopenhagen leek door de gekozen locatie te grootschalig te worden. De jaargang in het Parken Stadion ontbrak aan warmte en intimiteit op een enorm podium met een grote vlakte aan publiek ervoor. Een valkuil voor de Noren dit jaar.

In februari 2009 opendenden de deuren van de Telenor Arena. Het grootste volledig overdekte indoor-stadion van Scandinavië. Er kunnen bij voetbalwedstrijden 15.000 man in, bij concerten is de capaciteit iets groter met 23.000 toeschouwers. Vergeleken met het Parken Stadion uit 2001 is dat iets kleinschaliger, maar het blijft een lastige klus om de juiste sfeer te creeëren in een stadion.

Hasse Lindmo van de NRK

Hasse Lindmo, één van de tv-producers van de Noorse staatsomroep NRK voor het komende festival, heeft er echter vertrouwen in: “Wij denken dat dit een prima oplossing is. De Telenor Arena is gebouwd voor grootschalige evenementen. En het Songfestival is absoluut een grootschalig en spectaculair evenement. Door de keuze voor de Telenor Arena hebben wij gezorgd voor de beste condities om een goede productie neer te zetten.”

“Factoren als de grootte van de locatie, maar ook de ruimte erbuiten en andere facilitaire zaken zijn erg belangrijk geweest in het maken van onze keuze voor dit stadion,” vervolgt Lindmo. “Voor mij voelde het in ieder geval fantastisch om aan dit project te beginnen in de wetenschap dat wij in de aanloop alles eraan hebben gedaan om de ideale omstandigheden te creeëren.”

In het grootste gedeelte van het jaar wordt de Telenor Arena gebruikt als thuishaven van de voetbalclub Stabæk Fotball. Tot en met de jaren tachtig van de twintigste eeuw speelde Stabæk steeds in de lagere regionen van het Noorse voetbal. Maar de laatste jaren speelt de club wel op het hoogste niveau en boekte het zelfs enkele successen, waaronder de landstitel in 2008. Door de nieuwe status van de club werd het ook tijd voor een nieuw onderkomen, waar meer toeschouwers in konden. Dat werd dus vorig jaar de Telenor Arena.

Het Eurovisie Songfestival van 2010 zal niet dezelfde omvang hebben als die van Kopenhagen 2001, dat met 35.000 toeschouwers nog altijd een record in handen heeft. In mei gaan we merken of de Noren hun eigen hoge verwachtingen waar kunnen maken.

Heb jij een mening over het festival van 2001? Of wil je jouw reactie geven op de keuze voor de Telenor Arena? Laat dan je reactie achter bij dit bericht.

  • Naast het werk voor haar eigen Sandra Reemer Foundation probeert Sandra Reemer (ESF 1972, ESF 1976, ESF 1979, ESF 1983) het serieuze volgende week te mixen met het aangename. Vanaf 16 april is ze elke vrijdagavond te zien in ‘Ranking the Stars’. Ook oud NSF-deelnemers Viola Holt (NSF 73) en Bonnie St.Claire (NSF 1970, NSF 1977, NSF 1982) doen mee. Afgelopen woensdag was de eerste opname van de nieuwe reeks, maar voor woensdag 21 april en dinsdag 27 april zijn nog steeds kaarten verkrijgbaar. Volg deze link voor prijzen en beschikbaarheid van kaarten.
  • Bill van Dijk (ESF 1982) staat deze maand met het komische toneelstuk ‘Jij en Ik’ op de planken; een ironische parodie op onder andere van Dijk’s eigen songfestivalbijdrage. De leden van theatergezelschap De Gemeenschap laten op een grappige manier de commerciële en artistieke kant van het songfestival met elkaar botsen. Voor data en kaarten van de voorstelling ‘Jij en Ik’ volg deze link.
  • Momenteel is ze redelijk stabiel, maar haar longontsteking noopt Whitney Houston wel om deze maand alle concerten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland te verplaatsen. Aangezien Waylon (NSF 2005) met zijn band in het voorprogamma staat van Whitney Houston’s concertreeks, moet ook hij z’n toerplannen onderbreken. Nieuwe data volgen nog, maar al wel zeker is dat Waylon gewoon in het voorprogramma blijft staan.
  • De huidige formatie van Mrs. Einstein (ESF 1997) is nog druk aan het toeren met ’s werelds oudste nog spelende jazzband, de Dutch Swing College Band. Joke van der Hoek heeft Suzanne Venneker inmiddels vervangen. Volgens Saskia van Zutphen is de sound van het nieuwe trio nog wat compacter geworden. De Dutch Swing College Band en Mrs. Einstein toeren nog t/m mei door het land. Voor tourdata en prijzen zie de site van Mrs. Einstein.

•• ESF MAGAZINE ••

Jóúw dagelijkse online songfestival-magazine, met daarin:
  • Algemeen songfestivalnieuws
  • Opinieartikelen
  • Live blogs
  • Columns
  • Interviews
  • En....jóúw bijdrage in de rubriek EUROPINION!
Kritisch, ongebonden en positief!

• COLUMN •

• De val van Dana • ___________________________________

• Door: Dennis van Eersel • Yaron was niet zo gelukkig. Wat was namelijk het geval? Yaron was geboren met een piemeltje, maar was veel liever een meisje geweest. Het is niet dat hij geen gelukkige kindertijd had. De Israelische familie was welliswaar arm, dat klopt. Maar de mama van Yaron ging gewoon extra werken om de muzikale ambities van kleine Yaron te kunnen ondersteunen. De geweldige Ofra Haza opvolgen, daar waren immers nog heel wat muzieklessen voor nodig..........LEES HIER VERDER

___________________________________

• EUROPINION! •

• Blue naar het songfestival: wiens beslissing • ___________________________________

• Door: Alex Wright (Brits) • Ach, Wee, Neen, Oei.... Het zijn slechts een paar uitroepen van de gemideelde Brit die de morele kracht heeft gevonden om een gehele avond Eurovisie Songfestival in de afgelopen dertien jaar uit te zitten. Op twee à drie nummers na, waren we werkelijk dramatisch. 'My Lovely Horse' had een betere kans gehad dan Scooch of Daz Sampson en dat wisten we vooraf al. We wisten het, alleen maakte het ons helemaal..........LEES HIER VERDER

___________________________________

Archief

april 2010
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

• Blog Stats •

  • 38.177 hits