•• ESF MAGAZINE ••

Archive for april 11th, 2010

De stage designers van de NRK gaan samenwerken met het Belgische bedrijf Showtex. Al eerder heeft de NRK aangekondigd op het aankomende Eurovisie Songfestival weinig tot geen gebruik te maken van LED-schermen.

Daarvoor in de plaats worden beweegbare constructies geïnstalleerd waarover brandwerende witte stoffen worden gedrapeerd. Over deze stoffen worden dan alle visuals geprojecteerd, die voor elk land weer verschillend zijn.

De techniek is zeker niet nieuw. Showtex heeft al jaren ervaring met het aankleden van vooral grote decors en podia. Denk hierbij aan de grotere concerten en pageant-shows. Zo is Showtex in Nederland trouw leverancier van ondermeer Sensation White, Vrienden van Amstel Live en Toppers in Concert. Vorig jaar heeft het bedrijf nog gewerkt aan het decor van Miss World 2009 in Johannesburg en in Dubai werd dankzij Showtex recentelijk nog een record gevestigd met de grootste projectie ooit op een wit doek.

Zaterdag werd bekend dat oud-songfestivaldeelnemer Kenneth McKellar is overleden. Hij overleed op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. McKellar vertegenwoordigde het Verenigd Koninkrijk in 1966 op het Eurovisie Songfestival van Luxemburg. Hij werd destijds 9e op 18 deelnemers.

Alvorens zijn muzikale carrière op stoom kwam, haalde hij eerst zijn Bachelor Bosbouw aan de Aberdeen University. Daarna studeerde hij opera aan de Royal College of Music in Londen, waar zijn optredens niet onopgemerkt bleven. Hij was vooral in de jaren 60 en 70 populair. Zijn muzikale oeuvre besloeg naast Schotse levensliedjes en folk muziek ook veel operastukken. McKellar heeft verder meegeschreven aan enkele sketches van de Monthy Python Show.

Kenneth McKellar was een overtuigd Schot -hij droeg vaak een Schotse kilt tijdens zijn optredens- en onderhield goede contacten met ex-James Bond acteur Sir Sean Connery. Sir Sean Connery: “Kenneth had een fantastische stem, maar bovenal was hij een buitengewone persoonlijkheid met een goed gevoel voor humor. Zijn dood is een enorm verlies voor Schotland.”

Kenneth McKellar overleed in het bijzijn van dochter Jane McKellar in het Californische Lake Tahoe. Zijn vrouw Hedy overleed in 1990. Hij laat twee kinderen en zes kleinkinderen achter.

Met dank aan Eurosong.be en The Daily Record

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.

Deelnemende land: SERVIË
Deelnemende artiest(en): Milan Stanković
Compositie: ‘Ovo Je Balkan’
Componist(en): Goran Bregović
Tekst: Goran Bregović, Marina Tucaković & Ljiljana Jorgovanović
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 7 in de eerste halve finale op dinsdag 25 mei
Top 10 plaatsen finale: 2e in 2004 en 7e in 2005 (als Servië-Montenegro), 1e in 2007 en 6e in 2008 (als het huidige Servië)
Feitjes: De hoofdstad van het voormalige Joegoslavië was Belgrado en onderstreept nogmaals hoe belangrijk Tito deze stad vond. Het bij elkaar houden van de Balkan-regio gebeurde altijd met in het achterhoofd de belangen voor de regio die nu het land Servië beslaat. De huidige landen Servië en Montenegro hebben in totaal 3x als ‘eenheidsland’ Servië-Montenegro meegedaan aan het Eurovisie Songfestival: In 1992, 2004 en voor het laatst in 2005. Niet kort daarna riep Montenegro de onafhankelijkheid uit. Het huidige Servië won daarna in 2007. Het betekent tot dusver het beste resultaat ooit voor een debuterend land en het was meteen de eerste overwinning sinds jaren voor een ballad. 
Video:

Dennis van Eersel: Servië komt met een typisch authentieke bijdrage, die geen twijfels achter laat over de herkomst van het lied. Een gezellige stamper uit de Balkan met veel trompetten, wat verkleedpartijen en een hoop dans. De aankleding lijkt bij het begin van de act verschrikkelijk ouderwets, maar het blijkt er allemaal bij te horen.

Een gedeelte van het lied is gewoon een simpele kopie van de hit Shantel uit 2007: ‘Disko Partizani’. Dit nummer was een groot succes in de Balkan, maar ook in landen als Duitsland en Turkije. Deze formule gebruiken is dus geen schande. Het is zelfs een slimme zet van Servië, dat vorig jaar ‘opeens’ ontbrak in de finale (Hoezo burenstemmen? Hoezo dezelfde landen winnen altijd?) en daarmee een flinke teleurstelling moest verwerken. 

Dit jaar gaat dat niet gebeuren, Servië lijkt op dit moment tot één van de zekere finalisten te behoren. De enige kritische kanttekening die te maken valt gaat over het uiterlijk van de zanger, die overduidelijk de ‘only gay in the village’ is. Maar programma’s als X-Factor en Idols hebben in het verleden al bewezen dat uiterlijk niet het belangrijkste is in muziekcompetities. Het totaalplaatje klopt bij de Servische bijdrage van dit jaar en daar gaat het om. Vraag maar na bij de man-vrouw Marija Šerifović die het Eurovisie Songfestival won in 2007, toevallig ook voor Servië.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 65%
Kans op winst 1e halve finale: 5%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

 

Gert Waterink: De Servische bijdrage van dit jaar doet me niet bijster veel, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door een levendig, vrolijk tafereeltje met een zanger die de kijker weet te pakken, die uitstekend kan strippen en zélf ook nog eens uitstekend kan zingen (Al doet dat pispot-kapsel wel afbreuk aan al dat joie de vivre). In alle eerlijkheid moet ik ook toegeven dat dit lied beter is dan die andere vrolijke Servische inzending die vorig jaar bleef steken in de tweede halve finale. Het nummer is ietwat geraffineerder.

Toch moeten bij een échte kanshebber voor de overwinning alle elementen kloppen en dus ook de basis van succes: Een echt goed pakkend nummer, in wat voor genre dan ook. En wat dat betreft mist dit nummer een leitmotif, een écht herkenbare melodie. Het lied mist mijns inziens de brede Europese ‘instant appeal’ die eerdere vrolijke inzendingen uit de Balkan wel hadden, zoals ‘Dzuli’ uit 1983, dat voor Joegoslavië nog 4e werd. Servië gaat ongetwijfeld de finale halen, met dank aan de rasperformer Milan Stanković. Rusland, Wit-Rusland, V.J.R.Macedonië en Bosnië-Herzegovina gaan hier ongetwijfeld veel punten voor geven. Maar wederom vind ik dit geen voer voor een Top 10-notering in de finale.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst 1e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%


•• ESF MAGAZINE ••

Jóúw dagelijkse online songfestival-magazine, met daarin:
  • Algemeen songfestivalnieuws
  • Opinieartikelen
  • Live blogs
  • Columns
  • Interviews
  • En....jóúw bijdrage in de rubriek EUROPINION!
Kritisch, ongebonden en positief!

• COLUMN •

• De val van Dana • ___________________________________

• Door: Dennis van Eersel • Yaron was niet zo gelukkig. Wat was namelijk het geval? Yaron was geboren met een piemeltje, maar was veel liever een meisje geweest. Het is niet dat hij geen gelukkige kindertijd had. De Israelische familie was welliswaar arm, dat klopt. Maar de mama van Yaron ging gewoon extra werken om de muzikale ambities van kleine Yaron te kunnen ondersteunen. De geweldige Ofra Haza opvolgen, daar waren immers nog heel wat muzieklessen voor nodig..........LEES HIER VERDER

___________________________________

• EUROPINION! •

• Blue naar het songfestival: wiens beslissing • ___________________________________

• Door: Alex Wright (Brits) • Ach, Wee, Neen, Oei.... Het zijn slechts een paar uitroepen van de gemideelde Brit die de morele kracht heeft gevonden om een gehele avond Eurovisie Songfestival in de afgelopen dertien jaar uit te zitten. Op twee à drie nummers na, waren we werkelijk dramatisch. 'My Lovely Horse' had een betere kans gehad dan Scooch of Daz Sampson en dat wisten we vooraf al. We wisten het, alleen maakte het ons helemaal..........LEES HIER VERDER

___________________________________

Archief

april 2010
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

• Blog Stats •

  • 38.177 hits