•• ESF MAGAZINE ••

Archive for april 12th, 2010

Teddy Scholten is afgelopen donderdag 8 april op 83 jarige leeftijd overleden. Haar dochter René heeft dat maandagavond aan de pers laten weten. De crematie vond maandag in besloten kring plaats.

Op 11 maart 1959 won Teddy Scholten voor Nederland het Eurovisie Songfestival in Cannes met het lied ‘Een Beetje’. Het was de tweede overwinning voor Nederland in betrekkelijk korte tijd. De muziek was van Dick Schallies, destijds pianist in het Metropole Orkest en tevens componist van ‘Wat Een Geluk’ (ESF 1960). De tekst was van Willy van Hemert. 

Teddy Scholten is geboren op 11 mei 1926 in Rijswijk. Ze begon haar zangcarrière kort na de Tweede Wereldoorlog als lid van het duo Scholten & Van ’t Zelfde. Daar ontmoette ze haar man Henk Scholten. In 1947 trouwden ze. Niet veel later ging ze haar eerste programma’s maken bij de KRO, zoals de voorloper van Bananasplit: Kiekeboe. Maar ze is bij de KRO vooral bekend geworden als eerste TV-Omroepster ooit in de Nederlandse TV-geschiedenis. In 1965 en 1966 presenteerde ze nog het Nationaal Songfestival. Teddy bleef nog tot midden jaren 70 regelmatig zingen op de kleinere podia.

In tegenstelling tot oud-winnares Corry Brokken, verkoos Teddy Scholten de afgelopen jaren nadrukkelijk de anonimiteit. Vorig jaar maakte ze hierop nog één keer een uitzondering, door precies 50 jaar na haar songfestivaloverwinning te verschijnen in de TV Show van Ivo Niehe. Deze uitzending is morgenmiddag in herhaling te zien op Nederland 1 om 13:15 uur. Om de mooie herinneringen te bewaren, hieronder nog eens haar winnende songfestivalbijdrage:

Met dank aan het YouTube-kanaal van EuroAlmanac

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.

Deelnemende land: BOSNIË-HERZEGOVINA
Deelnemende artiest(en): Vukašin Brajić
Compositie: ‘Thunder and Lightning’
Componist(en): Edin-Dino Šaran
Tekst: Edin-Dino Šaran
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 8 in de eerste halve finale op dinsdag 25 mei
Top 10 plaatsen finale: 7e in 1999, 9e in 2004, 3e in 2006, 10e in 2008, 9e in 2009
Feitjes: Net als het voormalige Servië-Montenegro is ook Bosnië-Herzegovina één van de minder stabiele landen in de Balkan-regio. Na het verdrag van Dayton is Bosnië-Herzegovina een bondsstaat geworden, bestaande uit twee administratieve regio’s: De Moslim-Kroatische Federatie, waar de Kroatische Moslims, de ‘Bosniakken’, wonen en de Servische Republiek, waar grotendeels Serviërs wonen die nog steeds aansluiting zoeken bij het huidige Servië. De huidige demografie van Bosnië-Herzegovina verklaart ook meteen waarom zowel juries als televoters in het land jaar na jaar flink veel punten geven aan Servië. Op het songfestival doet Bosnië-Herzegovina het redelijk, met enkele lage Top 10-klasseringen. 2006 bracht Bosnië-Herzegovina tot dusver het beste resultaat met de eerste bronzen medaille.
Video:

Dennis van Eersel: De Bosnische inzending van dit jaar is een beetje ‘vlees noch visch’. Het is geen slecht nummer, maar erg goed is het ook niet. Ideaal voor in de auto, want de soft-rock-song gaat een beetje langs je heen zodat je jezelf volledig kan richten op de weg en niet wordt afgeleid door andere zaken. Ook als je voor de televisie zit nodigt de wat statische performance van Vukašin Brajić en zijn backings niet echt uit om te blijven kijken.

Voor een songfestival is dit wel een dodelijke combinatie. Vaak zijn het niet de slechtste liedjes of performances die laatste worden (Rusland 2010?) maar de meest onopvallende bijdrages. In dat rijtje schaar ik Bosnië-Herzegovina. De keuze om het lied ‘Munja I Grom’ in het Engels te zingen en het om te dopen tot ‘Thunder Or Lightning’ is een onbelangrijke bijzaak, zoals de taalkeuze dat meestal is gebleken. Het lied is te mager en de Bosniërs zullen voor het eerst sinds 2000 een keer niet aanwezig zijn bij de finale van het Eurovisie Songfestival.

Beoordeling compositie: 3,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 4,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 20%
Kans op winst 1e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 10%

 

Gert Waterink: Ik…probeer met moeite iets op te schrijven over de Bosnische inzending van dit jaar. Het kopje ‘feitjes’ hierboven ging me makkelijker af. Want dit jaar komt Bosnië-Herzegovina aanzetten met een wel erg vlakke, saaie…..Tja, hoe zal ik dit liedje duiden? Een ‘rockballad’? In de verte heeft het wat weg van enkele oudbakken Italiaanse songfestivalinzendingen. Maar dan houden de vergelijkingen wel op. De basgitaar-solo is compleet nietszeggend, alsof de tekst op was voor de zanger. ‘Thunder and Lightning’ heeft alle kenmerken van een songfestivalinzending die door juries zonder pardon ‘straf’ gaat krijgen.

Zanger Vukašin past wat dat betreft erg goed in het totaalplaatje van deze inzending: Hij heeft een redelijk, raauw, maar voor dit nummer ook wel erg onopvallend stemgeluid. Om nog maar te zwijgen over de uitstraling van de zanger. Bosnië-Herzegovina gaat ongetwijfeld enkele puntjes krijgen van onder andere Servië en V.J.R.Macedonië, maar zelfs deze buren gaan geen 12 punten geven aan deze inzending. Na de redelijk aanstekelijke inzending uit Servië is dit een serieuze kandidaat voor de Bottom 7 in de eerste halve finale.

Beoordeling compositie: 2,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 4,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 25%
Kans op winst 1e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 5%


•• ESF MAGAZINE ••

Jóúw dagelijkse online songfestival-magazine, met daarin:
  • Algemeen songfestivalnieuws
  • Opinieartikelen
  • Live blogs
  • Columns
  • Interviews
  • En....jóúw bijdrage in de rubriek EUROPINION!
Kritisch, ongebonden en positief!

• COLUMN •

• De val van Dana • ___________________________________

• Door: Dennis van Eersel • Yaron was niet zo gelukkig. Wat was namelijk het geval? Yaron was geboren met een piemeltje, maar was veel liever een meisje geweest. Het is niet dat hij geen gelukkige kindertijd had. De Israelische familie was welliswaar arm, dat klopt. Maar de mama van Yaron ging gewoon extra werken om de muzikale ambities van kleine Yaron te kunnen ondersteunen. De geweldige Ofra Haza opvolgen, daar waren immers nog heel wat muzieklessen voor nodig..........LEES HIER VERDER

___________________________________

• EUROPINION! •

• Blue naar het songfestival: wiens beslissing • ___________________________________

• Door: Alex Wright (Brits) • Ach, Wee, Neen, Oei.... Het zijn slechts een paar uitroepen van de gemideelde Brit die de morele kracht heeft gevonden om een gehele avond Eurovisie Songfestival in de afgelopen dertien jaar uit te zitten. Op twee à drie nummers na, waren we werkelijk dramatisch. 'My Lovely Horse' had een betere kans gehad dan Scooch of Daz Sampson en dat wisten we vooraf al. We wisten het, alleen maakte het ons helemaal..........LEES HIER VERDER

___________________________________

Archief

april 2010
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

• Blog Stats •

  • 38.177 hits