•• ESF MAGAZINE ••

Archive for april 22nd, 2010

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.
Draw second semi 

Deelnemende land: LITOUWEN
Deelnemende artiest(en): InCulto
Compositie: ‘East European Funk’
Componist(en): InCulto
Tekst: InCulto
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 1 in de tweede halve finale op donderdag 27 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 2006
Feitjes: Waar Estland en Letland zelfs al een keer hebben gewonnen, blijft de derde Baltische staat Litouwen altijd een beetje beteuterd achter op het Eurovisie Songfestival. Dit jaar zou Litouwen eigenlijk niet deelnemen door financiële problemen. Op het laatste moment was er toch nog een reserve spaarpotje gevonden, waardoor Litouwen dit jaar voor de elfde keer meedoet aan het songfestival. Sinds haar debuut in 1994 is Litouwen nooit een succesvol land geweest. In dat debuutjaar eindigde Litouwen trouwens laatste met 0 punten en keerde het pas in 1999 terug.
Video:

Dennis van Eersel: Wat jammer nou. Ik dacht dat we van dit soort bijdrages verlost waren nadat alle carnavalsacts vorig jaar genadeloos zijn afgestraft, maar Litouwen besluit anders. Ik kan het ze ook moeilijk kwalijk nemen, want alleen met een dergelijk nummer heeft Litouwen ooit een fatsoenlijk resultaat behaald op het songfestival.

De bijdrage van InCulto doet een beetje denken aan die van LT United uit 2006, ware het niet dat ‘We Are The Winners’ écht goed was in zijn genre. Je kan zeggen wat je wilt, maar het zal bij veel mensen een lach op het gezicht hebben gebracht. Dat valt over ‘East European Funk’ niet te zeggen. Het is eerder een poging om grappig te zijn, dan dat het daadwerkelijk grappig is.

Eigenlijk is ieder woord dat ik verder schrijf over de tekst of compositie van InCulto overbodig. Het lied is ook niet bedoeld om geanalyseerd te worden want het probeert het songfestival-genre voor lul te zetten. Des te triester is het dan dat het zelfs daar niet in slaagt. De tweede halve finale begint eigenlijk pas écht bij aanvang van het tweede lied. Alleen al omdat Litouwen het ook moet doen zonder de broodnodige gegarandeerde steun van Rusland, Finland en de andere twee Baltische staten.

Beoordeling compositie: 3,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 3,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 15%
Kans op winst 2e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 25%

 

Gert Waterink: Men neme een stel knappe kerels in slimfit geruite pantalons, een boel losse instrumenten, een carnavalsfluitje, een ska-sausje uit de studio en men heeft de Litouwse inzending van dit jaar. Vrolijk is het wel, maar wil je als openingsact echt succes boeken, dan moet je meer in huis hebben dan dit vrolijke zooitje ongeregeld.

En dat begint al bij een nummer die je bijblijft. Ska of geen ska, dit nummer ben ik alweer vergeten als de 17 landen voorbij zijn gekomen. Sowieso vraag ik me af in hoeverre Litouwen het festival nog serieus neemt. In tegenstelling tot buurland Estland lijkt het wel alsof de Litouwse omroep er niet zoveel aan gelegen is om successen te boeken. Vorig jaar maakte het nog een welkome uitzondering met Sasha Son, maar dit jaar wil Litouwen blijkbaar hotelkosten besparen.

Beoordeling compositie: 3,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 4,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 25%
Kans op winst 2e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 45%

Leuk jurkje voor de bezoeker?

Toegegeven, de Eurovision Broadcasting Union en zijn reference group hebben het Eurovisie Songfestival de afgelopen 3 jaar verbeterd met enkele flinke, broodnodige ingrepen. De opzet, waarbij zo’n 28 landen in één halve finale werden geduwd, was bij voorbaat gedoemd te mislukken. Immers, zo’n 60% van de deelnemers uit de halve finale valt af en dat betekent dat de EBU in één ruk 18 landen naar huis moet sturen. Gevolg: Veel teveel trieste gezichten op één dag. Ook was het met dat systeem zo dat de startvolgorde van cruciaal belang werd. Immers, hoe meer deelnemende landen op één avond, hoe meer liedjes er vergeten kunnen worden.
Door Gert Waterink

Daarom sprong ik wel even een gat in de lucht toen ik hoorde dat er twee halve finales kwamen in 2008. Met twee halve finales is de keuze tussen de liedjes goed te behappen. En nog belangrijker is het wedstrijdelement, dat zo in positieve zin verbeterd werd. Want hoe belachelijk is het dat de top 15, inclusief BIG 4-landen, recht geeft op een finaleplek een jaar later. Mijn motto was dus altijd: Jaar na jaar met een frisse, schone lei beginnen. Dat doet de liedjeswedstrijd alleen maar goed.

Bijna tegelijkertijd begon de rol van jury’s weer te gelden. In 2008 met het geven van wildcards, sinds vorig jaar door een 50% stemaandeel van jury’s in de finale en vanaf volgende maand ook een 50% stemaandeel van jury’s in de halve finales. Sommige fans zijn tegen de invloed van jury’s in de uitslag, maar het is een feit dat een televoter niet alle liedjes even aandachtig afkijkt. Een jurylid zit met 4 andere juryleden in een klein studiootje van de nationale omroep en is dus eigenlijk min of meer verplicht om de hele rit uit te zitten en kan niet, als het saaie liedje 15 aanbreekt, buiten even een sigaret roken. Ik heb vooral lof voor dit besluit, dat overigens door de reference group is ingegeven.

Toch is het Eurovisie Songfestival blijvend veranderd. In amper 12 jaar is het festival niet alleen flink gemoderniseerd, maar vooral ook ‘verjongd’. Het aanwezige publiek was zo’n 15 jaar geleden nog redelijk braaf, waarbij zelfs een smoking of galajurk niet geschuwd werd. Tegenwoordig zijn alle vlaggen welkom in de hockeyarena en ziet de kijker die tijdens optredens menigmaal in beeld komen door springende fans. Ik gun hun dat plezier, maar gun de kijker dan ook een onverstoord beeld van al die zangers en zangeressen die hun liedje zo goed mogelijk willen zingen.

De locaties zelf zijn ook groter geworden. Immers, er moet meer en meer terugverdiend worden uit ticketsales bij het afhuren van een nóg grotere hal met nóg immenser decor. En daar waar vroeger elk festival nog een brede visual identity meekreeg waar jong en oud zich in kon vinden, lijkt het festivalthema anno 2010 meer en meer toegespitst te zijn op de jongeren van Europa. “Share the moment” via Twitter en Facebook willen we natuurlijk allemaal, maar het thema “Old and New” (Birmingham 1998) was breder inzetbaar, voor jong én oud.

Kortom, het classy-element van het songfestival is wat vervaagd. Het ooit ietwat vreemde en ongrijpbare festival is allang niet meer zo ongrijpbaar. Daar waar mijn generatie nog met stembriefjes en samen met pa en ma ging meestemmen, wordt de generatie van nu doodgegooid met songfestival rip-off’s, zoals X-Factor en Idols. Het gekke is dan ook dat de ouders van nu wél X-Factor kijken en juist het songfestival, dat zo ‘verjongd’ is, wat meer links laten liggen. Tuurlijk, op de grote avond wordt de tv echt nog wel afgesteld op het Eurovisie Songfestival, maar zou de EBU ook het zapgehalte meerekenen in hun statistieken? Ik kan me niet voorstellen dat een gezin anno 2010 net zo trouw het festival blijft kijken als in 1993. Immers, X-Factor is er elke week.

Kan dat anders? Ach, het is een illusie om te denken dat het songfestival van toen ooit weer terug kan komen. De commercie grijpt overal om zich heen. Wijlen Juan Antonio Samaranch deed het met ‘zijn’ Olympische Spelen, en de EBU doet het met ‘hun’ Eurovisie Songfestival. Laat ik ook duidelijk zijn door te zeggen dat zoveel mogelijk landen deel moeten kunnen nemen aan de jaarlijkse liedjeswedstrijd. Die visie deel ik met bijvoorbeeld Svante Stockselius.

Maar het classy-element, dat het festival ooit zo lekker ongrijpbaar maakte, mag echt wel weer een beetje terugkeren. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Enkele ideeën: Maak de ruimte tussen publiek en podium bijvoorbeeld weer wat groter, zodat die ruimte weer volop benut kan worden door camera’s. Wijs al die enthousiaste fans alsjeblieft op hun zeteltjes en laat ze daar blijven zitten. Een paar spandoeken zijn best oké, maar moet het publiek nou echt een vlaggenzee worden? Verder kunnen de locaties best wat kleiner (Wat was er nou mis met het Spektrum in Oslo?), want het doet me pijn om zoveel lege plekken te zien, zelfs in de finale. En wat te denken van een nieuwe decor-opzet, waarbij landen kunnen kiezen om gebruik te maken van het grotere podium of het daarnaast gelegen kleinere, intiemere podium?

Ik zelf zou een dresscode al een leuk idee vinden. Want als de presentatoren een slimfit smoking van Armani kunnen dragen, dan kun jij dat toch ook? En was het niet altijd de gewoonte dat ook niet-Franstalige landen af en toe de punten in het Frans voorlazen? Nederland deed dat nog eens in 1979. Albanië zelfs nog in 2004. Persoonlijk vind ik dat net wat chiquer klinken. En wanneer worden instrumenten weer live bespeeld? Het organiseren van een festival mag toch wel een beetje uitdagend blijven? Daar hoeven live bespeelde instrumenten toch niet de eerste slachtoffers van te worden?

“Share the moment” is inderdaad van belang, want je wil de aanwezige fans trakteren op een goede show. Maar het Eurovisie Songfestival moet ook de kijker weer durven verwennen. Niet alleen met show waarbij het zappen getriggerd wordt, maar ook met een classy tv-avond waar jong én oud voor gaat zitten. Het Eurovisie Songfestival anno 2010 kan dus echt nog meer aanhang krijgen dan dat het nu verdient. Gespreksstof voor de EBU zou ik zeggen.


•• ESF MAGAZINE ••

Jóúw dagelijkse online songfestival-magazine, met daarin:
  • Algemeen songfestivalnieuws
  • Opinieartikelen
  • Live blogs
  • Columns
  • Interviews
  • En....jóúw bijdrage in de rubriek EUROPINION!
Kritisch, ongebonden en positief!

• COLUMN •

• De val van Dana • ___________________________________

• Door: Dennis van Eersel • Yaron was niet zo gelukkig. Wat was namelijk het geval? Yaron was geboren met een piemeltje, maar was veel liever een meisje geweest. Het is niet dat hij geen gelukkige kindertijd had. De Israelische familie was welliswaar arm, dat klopt. Maar de mama van Yaron ging gewoon extra werken om de muzikale ambities van kleine Yaron te kunnen ondersteunen. De geweldige Ofra Haza opvolgen, daar waren immers nog heel wat muzieklessen voor nodig..........LEES HIER VERDER

___________________________________

• EUROPINION! •

• Blue naar het songfestival: wiens beslissing • ___________________________________

• Door: Alex Wright (Brits) • Ach, Wee, Neen, Oei.... Het zijn slechts een paar uitroepen van de gemideelde Brit die de morele kracht heeft gevonden om een gehele avond Eurovisie Songfestival in de afgelopen dertien jaar uit te zitten. Op twee à drie nummers na, waren we werkelijk dramatisch. 'My Lovely Horse' had een betere kans gehad dan Scooch of Daz Sampson en dat wisten we vooraf al. We wisten het, alleen maakte het ons helemaal..........LEES HIER VERDER

___________________________________

Archief

april 2010
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

• Blog Stats •

  • 38.177 hits