•• ESF MAGAZINE ••

Archive for april 26th, 2010

Marga's 'space suit' uit 1987

Zaterdag 24 april vond in de Lexion Venue (Westzaan) het tweede Eurovision in Concert plaats. Na vorig jaar in Marcanti (Amsterdam) waren de verwachtingen hoog gespannen. Wederom gaf bijna de helft van de deelnemende landen in de Europese Finale acte de presence in een land waar het songfestival maar matigjes populair is. Fans maakte het niet uit, die kwamen in grote getale uit alle windstreken (Finland, Venezuela!) op dit concert af. •• ESF MAGAZINE •• was er natuurlijk ook bij. Door: Erik Bolks

De presentatie was in handen van Marga Bult en Cornald Maas. Samen verzorgden zij net als de voorgaande editie commentaar bij alle nummers. Marga had zichzelf voor de gelegenheid in Marcha uit 1987 getransformeerd. Zij zingt in haar breedgeschouderde pakje van destijds nog één keertje “Rechtop in de wind” en de sfeer zit er meteen in. Lexion Venue is goed gevuld met een bonte mix aan fans.  

De landen    

Nederland: Sieneke mag het spits afbijten met haar bijdrage, ze moet nog twee optredens elders in het land doen. Ze draagt een mooi zwart jurkje maar zegt dat ze in Oslo geen jurk zal dragen. Lees de rest van dit artikel »

Ook al staat Sieneke in eigen land flink in de belangstelling, de ‘dag des oordeels’ nadert ook voor haar. Oslo 2010 is nog maar een maand van ons verwijderd. Maar tot die tijd zit ook de Nederlandse deelneemster niet stil. Gisteren was Sieneke nog aanwezig op Eurovision in Concert, het promo-concert met 17 deelnemende landen van dit jaar dat georganiseerd werd door René Romkes.

Eerder maakte de TROS al bekend dat Sieneke Engelse les moest gaan volgen, omdat ze zelf helemaal geen Engels kan spreken. En de wereldtaal bij uitstek is wel belangrijk, aangezien Sieneke straks zelf flink wat persconferenties moet aflopen.

Nochtans heeft ze haar Engels les nog niet in de praktijk kunnen brengen. Tijdens Eurovision in Concert zong Sieneke zelfs songfestivalklassiekers als ‘Ein Bisschen Frieden’ (winnaar Duitsland 1982) en ‘Making Your Mind Up’ (winnaar Verenigd Koninkrijk 1981) in het Nederlands. De zangeres wist verder te melden dat er een Engelse versie komt van ‘Shalalie’, maar die zijn vooral bedoeld voor de eurovisiefeestjes in Oslo.

Verder ziet het ernaar uit dat het lompzware draaiorgel niet mee mag naar Oslo. Regisseur/producer Ola Sand van de NRK was ook aanwezig op het promo-concert en wist te vermeldden dat er maar maximaal 500 kg meemag op het podium en het orgel weegt veel meer. Alsof gimmicks dit jaar belangrijker zijn voor de Nederlandse inzending…..

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.
Draw second semi

Deelnemende land: ZWITSERLAND
Deelnemende artiest(en): Michael von der Heide
Compositie: ‘Il Pleut De L’Or’
Taal: Frans
Componist(en): Michael von der Heide, Pele Loriano
Tekst: Michael von der Heide, Heike Kospach, André Grüter
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 5 in de tweede halve finale op donderdag 27 mei
Top 10 plaatsen finale: 1e in 1956 (1e festival), 8e in 1957, 2e in 1958, 4e in 1959, 8e in 1960, 3e in 1961, 10e in 1962, 2e in 1963, 8e in 1965, 6e in 1966, 5e in 1969, 4e in 1970, 8e in 1972, 6e in 1975, 4e in 1976, 6e in 1977, 9e in 1978, 10e in 1979, 4e in 1980, 4e in 1981, 3e in 1982, 2e in 1986, 1e in 1988, 5e in 1991, 3e in 1993, 8e in 2005  
Feitjes: Zwitserland is eigenlijk het meest klassieke songfestivalland dat er bestaat. Zij wonnen immers de allereerste editie in 1956 en boekten nog enkele successen in de jaren ’60. Na de ietwat magere oogst in de zeventiger jaren werden in de jaren ’80 alle kleuren van het eremetaal weer behaald. De laatste jaren blinkt Zwitserland uit in het selecteren van slechte songs, of performers die goede nummers om zeep weten te helpen. Komt er dit jaar een kentering voor Zwitserland?
Video:

Dennis van Eersel: Vorig jaar nam Michael von der Heide nog zitting in de Zwitserse jury tijdens het festival van 2009. Een betere jaargang kon hij niet uitkiezen om te zien wat er tegenwoordig succesvol is op het Eurovisie Songfestival. Maar als we dan zien en horen wat hij ons brengt met ‘Il Pleut De L’Or’, dan denk ik dat hij vorig jaar een hele prop watten in zijn grote oren heeft gestopt.

Het Franstalige lied weet geen moment de kijker te boeien, één van de belangrijkste zaken bij het huidige songfestival (of misschien wel van alle tijden?). Het lied luistert aardig weg, maar is op geen enkel vlak vernieuwend te noemen. Totaal geen stemmentrekker voor televoters, maar ook niet voor juries. Daarnaast heeft Michael von der Heide zijn uiterlijk niet bepaald mee. Dat is geen halszaak vind ik, uiterlijk wordt zwaar overschat (Marija Šerifović, Hari Mata Mari en Alexander Ryback zullen dat beamen) Maar Michael’s gebrek aan uitstraling is wél een halszaak! Hier moet hard aan gewerkt worden, maar ik denk dat het er simpelweg niet in zit.

Het is het eigenlijk allemaal nét niet met de Zwitserse bijdrage. Het is geen aansprekend lied, het riedeltje in het midden van het nummer weet niet te verrassen, de climax op het einde mist alle kracht. Zwitserland is natuurlijk kansloos voor een plek in de finale, maar is wel kansrijk voor de laatste plaats. Al komen er later in deze halve finale nog twee behoorlijke concurrenten om de Zwitsers de rode lantaarn te ontfutselen…

Beoordeling compositie: 3,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 2,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 5%
Kans op winst 2e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 25%

 

Gert Waterink: Het niveau na Denemarken zakt nog verder weg in de ‘songfestivalmodderpoel’. Oké, Michael von der Heide kan goed zingen. Dat ene puntje heeft ie dan nog wel. En straks in Oslo zullen de Zwitsers ook wel alles uit de kast halen om die finaleplek mogelijk te maken. Maar, daar waar vorig jaar Zwitserland ietwat onterecht de finale niet wist te bereiken, zou dat dit jaar erg terecht zijn.

Michael zingt in het Frans het nummer ‘Il Pleut De l’Or’. Een Frans chanson zou je denken? Absoluut niet hoor. Tis eerder een liedje dat lijkt weggelopen te zijn uit de ‘Grand Prix des Deutschen Volksschlagers’. Onorigineel, zinloos mediterraan gitaartje, rare modulaties en op het laatste moment lijken de Franse lyrics er bijgeschreven te zijn.

Voeg daaraan toe de niet erg appetijtelijke uitstraling van Michael en het goede zingen valt ineens niet meer op. Zwitserland had in 2008 én 2009 de finale kunnen halen met een goed lied, maar verzuimde in de uiteindelijke uitvoering. Dit jaar ligt het probleem al in het lied en de zanger, waardoor ik kwalificatie op dit moment onmogelijk acht.

Beoordeling compositie: 4,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 15%
Kans op winst 2e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 40%

De verblijfplaats van de landen

Namens •• ESF MAGAZINE •• reisde verslaggever Erik Bolks af naar Zaandam om verslag te doen van Eurovision in Concert 2010. De eerste indrukken geven jullie alvast een doorkijkje richting Oslo. En dan blijkt toch maar weer dat het songfestival een superfeestje is. Erik sprak uitvoerig met de deelnemers uit Israël en België.
  

Israël – Met open ogen  

Van Israël wordt dit jaar veel verwacht. Dit jaar gaat ook dit land op de stijlvolle songfestivaltoer met het lied ‘Milim’. Harel geeft zijn interviews af in zijn hotelkamer. Hij neemt plaats op het witte dekbed en nodigt mij ook uit. Of het erg is als hij zegt dat hij nog niet alle liedjes heeft gehoord, hij wil gefocust zijn op zijn eigen bijdrage. Nee joh, geen probleem (…en ik streep de vragen daarover maar van mijn lijstje). Door: Erik Bolks   

Harel, for a few years your name was mentioned by fans all over Europe a possible entrant, even before your song was chosen. How does that feel?
‘It feels great to have such a massive support, indeed it’s a good vibe. In Israël….. Lees de rest van dit artikel »


•• ESF MAGAZINE ••

Jóúw dagelijkse online songfestival-magazine, met daarin:
  • Algemeen songfestivalnieuws
  • Opinieartikelen
  • Live blogs
  • Columns
  • Interviews
  • En....jóúw bijdrage in de rubriek EUROPINION!
Kritisch, ongebonden en positief!

• COLUMN •

• De val van Dana • ___________________________________

• Door: Dennis van Eersel • Yaron was niet zo gelukkig. Wat was namelijk het geval? Yaron was geboren met een piemeltje, maar was veel liever een meisje geweest. Het is niet dat hij geen gelukkige kindertijd had. De Israelische familie was welliswaar arm, dat klopt. Maar de mama van Yaron ging gewoon extra werken om de muzikale ambities van kleine Yaron te kunnen ondersteunen. De geweldige Ofra Haza opvolgen, daar waren immers nog heel wat muzieklessen voor nodig..........LEES HIER VERDER

___________________________________

• EUROPINION! •

• Blue naar het songfestival: wiens beslissing • ___________________________________

• Door: Alex Wright (Brits) • Ach, Wee, Neen, Oei.... Het zijn slechts een paar uitroepen van de gemideelde Brit die de morele kracht heeft gevonden om een gehele avond Eurovisie Songfestival in de afgelopen dertien jaar uit te zitten. Op twee à drie nummers na, waren we werkelijk dramatisch. 'My Lovely Horse' had een betere kans gehad dan Scooch of Daz Sampson en dat wisten we vooraf al. We wisten het, alleen maakte het ons helemaal..........LEES HIER VERDER

___________________________________

Archief

april 2010
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

• Blog Stats •

  • 38.177 hits