•• ESF MAGAZINE ••

Glazen Bol 2010 (25): Azerbeidzjan

Posted on: 28 april 2010

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.
Draw second semi

Deelnemende land: AZERBEIDZJAN
Deelnemende artiest(en): Safura
Compositie: ‘Drip Drop’
Taal: Engels
Componist(en): Anders Bagge, Stefan Örn
Tekst: Sandra Bjurman
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 7 in de tweede halve finale op donderdag 27 mei
Top 10 plaatsen finale: 8e in 2008, 3e in 2009
Feitjes: Azerbeidzjan doet pas voor de derde keer mee aan het Eurovisie Songfestival, maar behaalde in haar eerste twee pogingen wel een mooie 8ste en een fraaie 3de plaats. Toch is er niet alleen positiviteit vanuit het Oosterse land. De EBU startte in augustus 2009 een onderzoek naar aanleiding van berichten dat Azerbeidzjanen die voor Armenië stemden zijn ondervraagd. In totaal stemden 43 mensen op Jan Jan van Inga & Anush. De stemmers werd verzocht tekst en uitleg te komen geven op het Ministerie van Nationale Veiligheid over de redenen waarom zij op de Armeense bijdrage hebben gestemd. Schandalige praktijken die compleet ingaan tegen het idee achter het festival. Van een schorsing kwam het niet en dus mag Azerbeidzjan ook dit jaar weer meedoen.
Video:

Dennis van Eersel: Eén van de meest moderne nummers van dit jaar komt uit Azerbeidzjan. Een powerballad anno 2010, die op het lijf geschreven is van een type Beyoncé. Nou kan Safura (nog) niet tippen aan Beyoncé, maar ze doet goed haar best en kan een aardige noot meezingen. Dat bleek overigens niet uit haar optreden bij de nationale finale van Oekraïne, die hierboven te zien is. Daarom wil ik ook deze akoestische sessie van Safura aanraden, om aan de twijfels over haar zangkwaliteiten een einde te maken.

Wellicht moeten de Azeri’s tegen het einde van het nummer er meer voor zorgen dat er ‘iets’ gebeurd op het podium. Anders bestaat het risico dat het nummer een beetje teveel blijft doorzeuren en de interesse van de kijker afneemt. Maar dit is zoeken naar negatieve punten bij ‘Drip Drop’, want die zijn er niet veel. 

De Safura uit het bovenstaande optreden in Oekraïne zou het moeilijk kúnnen krijgen. Ik denk en hoop echter dat wij de Safura krijgen te horen bij de akoestische sessie in de huiskamer. Want dat nachtegaaltje, mét een hypermodern nummer, staat garant voor een plek in de top-5. Van de finale op zaterdag 29 mei welteverstaan.

Beoordeling compositie: 8,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 7,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 85%
Kans op winst 2e halve finale: 10%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 0%

 

Gert Waterink: Vorig jaar mocht Azerbeidzjan al een beetje aan de overwinning ruiken. Hun bronzen medaille bracht veel trots mee terug naar Baku. En ook dit jaar wordt weer alles uit de kast gehaald voor het groentje onder de songfestivaldeelnemers. Zo mag choreograaf Jaquel Knight, die ook al wat jaren Beyoncé Knowles onder haar hoede neemt, zangeres Safura helpen.

En het is precies het nummer ‘Drip Drop’ dat ook veel overeenkomsten vertoont met moderne R&B ballads zoals die van Beyoncé en de Russische winnaar uit 2008. ‘Drip Drop’ is modern, kabbelt rustig voort naar een climax, maar heeft toch een lekkere beat en is daarom helemaal van deze tijd. Tegelijkertijd doet Safura’s stemgeluid mij denken aan dat van Nelly Furtado, al vind ik wel dat Safura nog flink zal moeten repeteren met haar stem.

Jaquel Knight zal straks vooral de dansers flink instrueren, om al die zuiver synchrone danspassen op elkaar af te stemmen. Maar uiteindelijk denk ik dat het visuele plaatje straks appetijtelijk genoeg zal zijn voor jong en oud, voor juryleden en televoters, om Azerbeidzjan wederom hoog te laten eindigen. Of het in de finale dan de top 5 gaat halen, hangt écht af van Safura’s stem en haar overtuigingskracht.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 9,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst 2e halve finale: 35%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 0%

1 Response to "Glazen Bol 2010 (25): Azerbeidzjan"

Ik zie het niet wat anderen wel zien in Azerbeidzjan, volgens mij lopen ze vooral zichzelf heel erg te hypen en ge-emigreerde landgenoten te pushen op hun vaderland te stemmen. Het land had overigens mijns inziens samen met Armenië uitgesloten moeten worden vanwege anti-songfestival-gedachtengoed-gedrag.

Maar goed ze zijn er wel bij. Met een hypermoderne ballad. Ik vind het naar het einde saai worden en de zangeres overtuigde mij nog niet. Het nummer mist een apoteose althans als het er eentje heeft blijft die bij mij niet hangen. De act met doeken en gedraai zal wel het eerste zijn wat zal sneuvelen als de Beyoncé choreograaf zich er mee gaat bemoeien.

Het is een nummer met potentie, maar ik zie het er nog niet uitkomen. De zangeres zingt in bovenstaand fragment nogal verveeld een heeft een uitdrukkingsloos gezicht, daar moet ze iets aan gaan doen. Net als aan de kleding, bij een modern lied als DripDrop hoort een iets spannender outfitje dan een jaren 80 ballade jurk.

Vorig jaar had Azerbeidzjan een heel toegankelijk (op het irritante af meezingbaar) huppeldeuntje dat met onprofessionele vocalen toch brons pakte.

Dit jaar komen ze op de proppen met een erg jongen maar wel getalenteerde zangeres, maar is de compositie heel modern maar niet heel toegankelijk. Het heeft een paar luisterbeurten nodig. Daarom geloof ik niet in de hoge kansen die de wedkantoren het toedichten, maar zal het mogelijk op het randje kwalificeren, steunend op de diaspora. Het plaatje klopt nog niet, maar ik vermoed dat de Azeri dat nog drastisch zullen veranderen.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst 1e halve finale: 4%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

Plaats een reactie

•• ESF MAGAZINE ••

Jóúw dagelijkse online songfestival-magazine, met daarin:
  • Algemeen songfestivalnieuws
  • Opinieartikelen
  • Live blogs
  • Columns
  • Interviews
  • En....jóúw bijdrage in de rubriek EUROPINION!
Kritisch, ongebonden en positief!

• COLUMN •

• De val van Dana • ___________________________________

• Door: Dennis van Eersel • Yaron was niet zo gelukkig. Wat was namelijk het geval? Yaron was geboren met een piemeltje, maar was veel liever een meisje geweest. Het is niet dat hij geen gelukkige kindertijd had. De Israelische familie was welliswaar arm, dat klopt. Maar de mama van Yaron ging gewoon extra werken om de muzikale ambities van kleine Yaron te kunnen ondersteunen. De geweldige Ofra Haza opvolgen, daar waren immers nog heel wat muzieklessen voor nodig..........LEES HIER VERDER

___________________________________

• EUROPINION! •

• Blue naar het songfestival: wiens beslissing • ___________________________________

• Door: Alex Wright (Brits) • Ach, Wee, Neen, Oei.... Het zijn slechts een paar uitroepen van de gemideelde Brit die de morele kracht heeft gevonden om een gehele avond Eurovisie Songfestival in de afgelopen dertien jaar uit te zitten. Op twee à drie nummers na, waren we werkelijk dramatisch. 'My Lovely Horse' had een betere kans gehad dan Scooch of Daz Sampson en dat wisten we vooraf al. We wisten het, alleen maakte het ons helemaal..........LEES HIER VERDER

___________________________________

Archief

april 2010
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

• Blog Stats •

  • 38.177 hits