•• ESF MAGAZINE ••

LIVE: Generale repetitie finale

Posted on: 28 mei 2010

Vandaag vond de generale repetitie van de finale plaats. De juryleden stemmen naar aanleiding van deze tweede generale repetitie. In dit artikel staat een kort verslag van de voor 50 procent beslissende generale repetitie van de tweede halve finale, met foto’s en kort feitelijk commentaar. Morgenochtend ziet u op deze site de laatste voorspellingen van Dennis van Eersel en Gert Waterink.

De EBU begon met nieuws over de tweede halve finale. De nummers 9 en 10 zijn daarin geëindigd met evenveel punten en de nummer 11 slechts vijf punten daarachter. Is dit al een voorbode voor een eveneens spannende puntentelling zaterdagavond? Wij vermoeden unaniem van wel!

GENERALE REPETITIE FINALE

Erg leuke opening van de presentatoren en beelden van de rijke historie van het festival. Goed gedaan!

 

De winnaar van vorig jaar Alexander Rybak geeft een optreden en de presentatoren bedanken Rusland voor de organisatie van de show vorig jaar. Vervolgens gaan de lijnen open… er kan gestemd worden.

Azerbeidzjan opent, vocaal beter dan in de halve finale. Kan voor het eerst sinds 1984 een land winnen vanaf startpositie één? 
 

Er won nog nooit een land vanaf startpositie twee, maar Spanje maakt er een enorme show van, heeft geweldige vocalen en een zeer charmante verschijning!
 

Gastland Noorwegen dan met Didrik. Vocaal minder dan de vorige acts, maar de backings maken het nummer wel helemaal af. Mooi vuurwerk en het publiek gaat los in de hal! 


Moldavië opende dinsdag de eerste halve finale en is nu als vierde aan de beurt. Performance identiek gebleven en zang is goed van het eerste echte popnummer in de finale.


Cyprus wordt uitstekend in beeld gebracht en Jon Lilygreen zingt geweldig. Kan dit net als de Olsen Brothers in 2000 voor een enorme stunt zorgen? 


Vukasin dan namens Bosnië-Herzegovina. De algemene opvatting is dat zijn soft-rock nummer nipt in de finale is geraakt en dat het daar geen hoge ogen zal gooien.


Wél hoge ogen worden er verwacht bij België. Alleen met een gitaar en zijn gave stem wil Tom Dice het festival volgend jaar naar Brussel halen. Het publiek in de zaal ging in elk geval helemaal los na zijn optreden.
 

Servië stuurt blonde Milan en wat een contrast met de ingetogenheid van België. Goede stem, goede performance bij het nummer van dit Balkanland. 

Een kleine pauze dan, waarin een van de presentatoren ons herrinnert dat we al kunnen stemmen. 
 

De vlinders uit Wit-Rusland komen op het podium. Vocalen zijn voldoende, maar niet uitstekend. Uitspraak Engels is ronduit slecht, maar de act is wel zeer herkenbaar en staat in het geheugen gegrift.


Ierland met oud-winnares Niamh Kavanagh. Net als donderdagavond is ze niet goed bij stem en haalt ze de laatste noot niet. Gaat dit invloed hebben op het eindresultaat?


Na de rustige nummers van Wit-Rusland en Ierland zweept Griekenland het publiek op met OPA! Een enorm contrast wat het effect van dit nummer versterkt. Enorme positieve reactie bij de fans in de zaal.
 

Goede vocalen bij Josh uit het Verenigd Koninkrijk, dat echt werk heeft gemaakt van de act. Toch is de verwachtingen dat het lied niet goed genoeg is om veel punten te verkrijgen.

 Een  wat langere pauze dan, waarin commerciëlen naar de reclames kunnen. Publieke omroepen zien een der presentatoren spreken met Graham Norton, de commentator van Verenigd Koninkrijk.


Georgië heeft de pech met een ballad na het reclameblok op te moeten. Vocaal is ze foutloos, al denken een stel demoniserende presentatoren bij SBS6 er vast wéér anders over, schande! Sterke ballad, met veel ballet erbij, wat een beetje afbreuk doet aan het lied. 

 
Rockgroep maNga dan voor Turkije om de diversiteit van dit festivaljaar te benadrukken. Act is hetzelfde gebleven, met strippende robot met vlammenwerper dus. Gaat het MTV-publiek zaterdag afstemmen op het songfestival? 


Juliana is dan aan de beurt namens Albanië. Het steekt goed af tegen de Turkse bijdrage, maar zit wel geklemd tussen Griekenland en IJsland. Van die drie landen gaan er een paar de hoge verwachtingen niet waar maken,  maar aan de performance van Albanië ligt het niet. 


Hera Björk is een opvallende verschijning namens IJsland. Uitstekende zangkwaliteiten en dus lijkt de strijd tussen Albanië en IJsland te gaan om de kracht van het liedje. Bepaalt u zelf maar zaterdag welk nummer u beter vindt!


Fantastische vocalen bij Oekraïne dat niet kiest voor een grote show op het podium, maar zangeres Alyosha alleen op het podium heeft staan. Het publiek gaf haar een staande ovatie! 


Jessy Matador brengt een ritmisch WK-voetbal-lied voor Frankrijk. Moeilijk in te schatten hoe dit het gaat doen in een muziekwedstrijd, maar in de polls staat het overal laag.
 

Wel hoog in de polls staat Roemenië dat de acts met de vlammen en de twee piano’s ongewijzigd heeft gelaten. Twee uitstekende vocalisten op het podium, die proberen de beste prestatie van Roemenië ooit te verbeteren. Dat was een derde plek uit 2005.


Weer een enorm contrast, want na het hippe poplied uit Roemenië, komt de dramatisch gezongen ballade van Rusland. Veel buurlanden stemmen mee en ook jury’s gaan punten geven aan dit nostalgische lied, ook al wordt het niet altijd even zuiver gezongen. Erg lauwe reactie uit de zaal.

Even kort schakelen met een presentator in de green room, waar wordt gesproken met de deelnemers uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en IJsland. Er staat een vulkaan op de tafel bij IJsland…


Armenië opent het laatste blokje in stijl. Goede vocalen, goed liedje, goede act en een knappe zangeres. Alles klopt aan deze bijdrage, waar niemand iets op tegen kan hebben?

 
Daar is dan Lena voor Duitsland! Een enorme hype, grote favoriet bij de bookmakers, maar niet bij de mensen die de repetities hebben gevolgd. Bij de generale repetitie waarin de jury’s stemden kwam het er echter opeens wél allemaal uit en de zaal brak de tent af! 

 
De mooie en lieve Filipa treedt op namens Portugal, dat nooit hoger kwam dan een zesde plaats. Gaat dat dit jaar lukken met een power-ballad na de Duitse swingende bijdrage?


Nóg een powerballad na de Portugese bijdrage en nu is het fanfavoriet Harel voor Israël. Hij zong niet zo zuiver in de halve finale, maar nu was hij fenomenaal. Veel jurypunten voor Israël, dat met de voorlaatste startpositie fantastisch geloot heeft.
 

Denemarken sluit deze heerlijke finale af, wat een extreem hoog niveau aan vocalisten en liedjes! Chanée en N’Evergreen doen er niet aan onder en lijken zelfs beter te zijn nu de druk van kwalifcatie eraf is. Gaat vooral West-Europa massaal voor dit gezellige poplied vallen?

Wij hebben met veel plezier alles gevolgd in Oslo! Morgenochtend ziet u op deze website onze laatste voorspellingen. Daarna zijn we er volgend jaar natuurlijk weer, maar ook in de tussenliggende maanden brengen wij u veel opiniestukken, columns, interviews en achtergrondrubrieken.

Help ons met steunbetuigingen het songfestival in leven te houden in Nederland, volgend jaar eindelijk weer eens een top-10 voor Oranje !!!

2 Reacties to "LIVE: Generale repetitie finale"

Fijn te lezen dat Israel nu het er om gaat wel goed gaat.

Niamh Kavanagh heeft kennelijk toch iets teveel genoten van de fans en activiteiten rondom het festival, ik vond haar ook minder sterk.

De loting voor Belgie zo dicht op Cyprus en direct na Bosnie is niet heel gunstig. Tegen Polen stak het beter af. Zowel voor Cyprus als Belgie is het jammer dat landen die over het algemeen hun muziek wel leuk vinden pas halverwege inschakelen, zo lopen ze al gauw de punten uit UK en Ierland mis.

Georgie heeft qua volgorde erg gunstig geloot maar zit na een reclameblok!!! Jammer, dat kan ze de winst kosten. Idem Armenie.

Met mijn gewonnen vliegticket moet ik volgend jaar dan maar naar Berlijn? 🙂

Met 5 uptempo nummers rondom Georgie denk ik dat dat voor sommigen niet goed gaat uitpakken. vanwege de crisis denk ik niet dat veel Eurolanden erg dol op Griekenland zullen zijn.

IJsland doet het hier in het uitgaansleven net als Moldavie erg goed, maar denk dat ze beiden ergens in de linkerhelft van het rijtje zullen eindigen.

linker moet rechter zijn.

Plaats een reactie

•• ESF MAGAZINE ••

Jóúw dagelijkse online songfestival-magazine, met daarin:
  • Algemeen songfestivalnieuws
  • Opinieartikelen
  • Live blogs
  • Columns
  • Interviews
  • En....jóúw bijdrage in de rubriek EUROPINION!
Kritisch, ongebonden en positief!

• COLUMN •

• De val van Dana • ___________________________________

• Door: Dennis van Eersel • Yaron was niet zo gelukkig. Wat was namelijk het geval? Yaron was geboren met een piemeltje, maar was veel liever een meisje geweest. Het is niet dat hij geen gelukkige kindertijd had. De Israelische familie was welliswaar arm, dat klopt. Maar de mama van Yaron ging gewoon extra werken om de muzikale ambities van kleine Yaron te kunnen ondersteunen. De geweldige Ofra Haza opvolgen, daar waren immers nog heel wat muzieklessen voor nodig..........LEES HIER VERDER

___________________________________

• EUROPINION! •

• Blue naar het songfestival: wiens beslissing • ___________________________________

• Door: Alex Wright (Brits) • Ach, Wee, Neen, Oei.... Het zijn slechts een paar uitroepen van de gemideelde Brit die de morele kracht heeft gevonden om een gehele avond Eurovisie Songfestival in de afgelopen dertien jaar uit te zitten. Op twee à drie nummers na, waren we werkelijk dramatisch. 'My Lovely Horse' had een betere kans gehad dan Scooch of Daz Sampson en dat wisten we vooraf al. We wisten het, alleen maakte het ons helemaal..........LEES HIER VERDER

___________________________________

Archief

• Blog Stats •

  • 38.112 hits